Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kiša popravila stanje pšenice

    Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Miroslav Malešević izjavio je danas da pšenica koja je u Srbiji zasejana na oko 450.000 hektara, posle kiša izgleda znatno bolje, ali da neće biti ostvaren očekivani prinos tog useva.

    Nisam preveliki optimista što se tiče roda , pogotovu ne sada kada su najavljene temperature i do 30 stepeni celzijusa što ne odgovara hlebnom žitu, rekao je Malešević za Tanjug u Bačkoj Topoli.

    On je dodao da je stanje pšÐµnice zadovoljavajuće na oko 20 do 30 odsto ukupnih površina dok, pšenica koja nije na vreme posejana i prihranjena izgleda samo prividno bolje.

    Malešević je kao glavni problem istakao što u dubljim slojevima zemljišta nema dovoljno vlage koja je neophodna u letnjim mesecima da bi se poboljšao prinos, navodeći da se očekuje teška godina sa velikom borbom za ekonomisanjem vlagom za očuvanje biljaka, njihovog zdravlja i čistoće parcela od korova.

    Prema njegovim rečima u Srbiji se može očekivati rod koji će zadovoljiti domaće potrebe, ali da neće biti pšenice za izvoz koja sada ima solidnu cenu.

    Šteta je što nije bilo podsticaja da se jesenas pšenica zaseje na većim površinama, zato što je tražena na evropskim i svetskim berzama, kazao je Malešević.

    On je ocenio da će hlebno žito biti traženo, jer je u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj dosta tog useva propalo, dok Rusija i Ukrajina nemaju dovoljno pšenice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE