Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorska pršuta preslana za EU

    Proizvođači suhomesnatih proizvoda u Crnoj Gori, koji očekuju izvozni broj za plasman svoje robe na evropskom tržištu, moraće dosta toga da izmene u tehnologiji proizvodnje i kvalitetu proizvoda.

    Šef Delegacije Evropske unije u Podgorci Leopold Maurer je pre nekoliko dana, na skupu posvećenom pripremama crnogorskih kompanija za nastup na tržištu Evrope, pomenuo čuvenu crnogorsku pršutu.

    Maurer je kazao da evropski standard ne dopušta da u pršuti ima više od četiri odsto soli, a u crnogorskoj ima čak i do sedam procenata.

    Slični zahtevi biće, kako je najavljeno, postavljeni i za druge poljoprivredne proizvode koje bi Crna Gora mogla da izvozi.

    Proizvođači hrane od države traže da posebnim merama zaštiti pojedine proizvode.

    Vlasnik cetinjske kompanije za proizvodnju suvog mesa „Niksen trejd“ Dragan Čavor zatražio je da se „njeguška pršuta“ zaštiti kao crnogorski brend.

    Čavor je kazao da ta vrsta pršute može biti samo sa područja Njeguša kod Cetinja, a sada taj naziv koriste i drugi proizvođači.

    Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošeević najavio je da će crnogorske kompanije na jesen dobiti takozvani izvozni broj, kao uslov za plasman robe na tržištu Evropske unije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE