Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta pojeftinila nakon sniženja rejtinga Španije

    Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na nešto iznad 104 dolara za barel, nakon što je sinoć američka bonitetna agencija „S&P“ snizila kreditni rejting Španije za dva stepena, čime je ponovo podstakla strepnje oko evropske dužničke krize.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 47 centi na 104,08 dolara za barel, dok je evropska „brent“ nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vreme pojeftinila za 39 centi na iznosu od 119,53 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Agencija S&P je sinoć snizila dugoročni rejting španskih obveznica na BBB+ sa A, zbog rastuće zabrinutosti da će slabost te privrede sniziti poreske prihode i pogoršati stanje budžetskog deficita. S&P je takođe snizio kratkoročni rejting Španije, uz negativnu prognozu, što znači da je novo sniženje ocene moguće u bliskoj budućnosti.

    S obzirom da je i dalje tri stepena iznad ocene „smeća“, rejting Španije i dalje podstiče na ulaganja, ali bi moglo da dođe do rasta troškova zaduživanja za tu zemlju jer će investitori verovatno zahtevati veće prihode kako bi kompenzovali veći rizik koji sa sobom nosi niži rejting države.

    Centralna banka Španije je ove sedmice potvrdila da je u prvom kvartalu pala u recesiju po drugi put u poslednje tri godine, uz veoma visoku stopu nezaposlenosti od 23 odsto.

    „Jutros se naftom više trgovalo upravo zbog ponovne strepnje oko stanja evropske privrede i dužničke krize“, izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme „Pervin end Gerc“, Viktor Šam.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE