Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naftni giganti Shell i Exxon u minusu

    Energetski gigant Royal Dutch Shell je u prva tri meseca ove godine zabeležio pad neto profita na godišnjem nivou za skoro deset odsto na 9,89 milijardi dolara. 
     
    U saopštenju se takođe navodi da su sa druge strane prihodi kompanije porasli za devet odsto na 119,92 milijarde dolara, prenela je agencija AFP.
     
    Ne računajući promene u vrednosti imovine i druge stavke koje ne spadaju pod osnovno poslovanje, prilagođeni neto profit Shella-a je u prvom tromesečju ipak povećan za 15,7 odsto na 7,28 milijardi dolara. To je više od iznosa od 6,29 milijardi dolara iz istog perioda lani, kao i od prognoze analitičara od 6,75 milijardi dolara. 

    Shell je takođe saopštio da je u tri meseca zaključno sa martom ukupna proizvodnja nafte i gasa porasla za jedan odsto na 3,552 miliona barela ekvivalenta nafte na dan, dok su analitičari očekivali pad proizvodnje od 0,6 odsto.

    Proizvodnja Exxon-a pala za 5,5 odsto 
     
    Naftna kompanija Exxon mobil je u prvom kvartalu zabeležila pad neto prihoda od 11 odsto, zbog manje proizvodnje i slabijeg profita njene američke rafinerije i hemijskog sektora. To je prvi put da je ova kompanija prijavila pad kvartalnog profita od 2009, kada je recesija počela da spušta cene nafte.
     
    Ova najveća američka energetska kompanija je u periodu januar-mart zaradila 9,45 milijardi dolara, dva dolara po akciji, u odnosu na 10,7 milijardi dolara ili 2,14 dolara po akciji iz istog perioda lane. Prihodi su porasli za 8,8 odsto na 124,1 milijardu dolara, prenosi američka agencija AP.
     
    U saopštenju kompanije se navodi da je proizvodnja nafte i gasa u prvom tromesečju smanjena za 5,5 odsto.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE