Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Objavljeno srpsko izdanje romana „Evakuator“ Dmitrija Bikova

    Izdavačka kuća Arhipelag objavila je roman jednog od najznačajnijih i najčitanijih savremenih ruskih pisaca Dmitrija Bikova „Evakuator“ u prevodu Ljubinka Milinčić u antologijskoj ediciji „Sto slovenskih romana“.
     
    Oblikovan kao društveni roman sa snažnim kritičkim potencijalom, „Evakuator“ na upečatljiv način prikazuje tranzicione drame i napetosti savremenog ruskog društva. U svetu ovog romana ukazuje se lice korporativne kulture i potrošačke civilizacije uporedo s tragovima socijalističke epohe koja u simboličkom i pojavnom vidu nije završena. Roman se odigrava u savremenoj Moskvi, u vrlo konkretizovanim prostorima i okolnostima. Moskva je u“Evakuatoru“ moderan grad i grad ispunjen istorijskim slojevima, i dinamičan i usporen grad, tranzicioni grad i grad u kome se odigrava jedna od kulminacija modernog potrošačkog društva.
     
    U ovom romanu stvarnost se ukršta sa fantazmagorijom, a kritička projekcija društva s distopijom. To je pogotovu vidljivo u drugom delu romana u kome se pripoveda o terorističkim napadima koji potresaju Moskvu.
     
    „Katja, glavna junakinja romana, nalazi se pred dva teška izazova. Ona najpre započinje tajnu vezu s muškarcem koji joj se vremenom predstavlja kao vanzemaljac. Iako on u svemu nosi obrazinu običnog zemljanina, Katja prihvata igru koja od početnih strategija zavođenja postaje granično iskustvo njenog života. I što više vremena provodi sa Igorom, Katji je sve manje jasno da li je posredi: vanzemaljac ili zemljanin, avantura ili sudbinsko iskušenje, igra ili spasonosni izlaz uoči predstojeće apokalipse. Bikov majstorski podržava ovu dvostrukost i dvosmislenost u svom pripovedanju. Otuda utopijska priča u „Evakuatoru“ ima nesumnjivu snagu uverljivosti, a utopija i stvarnost pokazuju se kao dva lica istog. Ako dilema o pravoj prirodi njenog ljubavnika pogađa same osnove sveta junakinje romana, pokazujući koliko je taj svet krhak, kako se lako rasipaju niti porodičnog života, svakodnevnih relacija i iskustvom proverenog smisla postojanja, onda dilema pred koju je stavlja Igor – kojih pet ljudi spasiti od predstojeće apokalipse – pogađa same osnove njene humanosti. U jednoj dilemi rasipa se njen svet, pred drugom dilemom slama se njena ljudskost“, kaže u pogovoru Gojko Božović.
     
    Dmitrij Bikov (1967) pisac je više žanrova, a poznat je i kao novinar, kolumnista i voditelj uticajnog TV šoua. Bikov je autor čuvene biografije Borisa Pasternaka (2005). Dobitnik je gotovo svih važnijih ruskih književnih nagrada. Pored romana „Evakuator“, poznati su i čitani i drugi romani Dmitrija Bikova: „Opravdanje“ (2001),“Pravopis“ (2003), „Kako je Putin postao predsednik SAD: Nove ruske bajke“ (2005). Dmitrij Bikov živi u Moskvi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE