Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvaranje Virtuelnog muzeja Srbije

    Ispred zgrade Narodnog muzeja na Trgu Republike danas posle podne biće otvoren Virtuelni muzej Srbije, u okviru „Share“ konferencije koja se održava u Beogradu. 

    Cilj projekta, čiji su autori Vitomir Jevremović i Sara Petrovski, jeste da promoviše upotrebu savremenih tehnologija u prezentafciji kulturnog nasleđa i skrene pažnju javnosti na dugogodišnje marginalizovanje i zapostavljenost institucija kulture u Srbiji. Otvaranje Virtuelnog muzeja Srbije u okviru projekta „Mužeum“ podrazumeva korišćenje QR kodova, interneta i mobilnih telefona. 

    Uz pomoć posebno kreirane besplatne internet aplikacije za Apple i Android plarforme za smartfon mobilne telefone, korisnici će moći da vide, u trenutku kada upere telefonu u Kju-Ar kod, određeno umetničko delo u 3D ili 2D formatu. 

    Uz vizuelnu prezentaciju biće omogućen i audio zapis opisa dela. 

    QR kodovi su najnovija praksa u muzeologiji i ovaj projekat predstavlja tek početak brojnih mogućnosti za njihovu dalju upotrebu, poručuju organizatori projekta i dodaju da projekat ima za cilj i liveralizaciju prezentacije kulturnog nasleđa i približavanje mladih ljudi kulturnom nasleđu na način koji im je zanimljiv i blizak. Akcija otvaranja muzeja počinje u 16:30 sati i trajaće pola sata, najavili su organizatori.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE