Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stručnjaci: Ratari da sačekaju efekte mera

    Potrebno je podržati povećanje prinosa, odnosno proizvodnje u poljoprivredi, sačekati efekte preduzetih mera za rešavanje problema u toj oblasti i „stati na loptu“, ocenili su danas ekonomski i poljoprivredni stručnjaci, ističući da se postavlja pitanje opravdanosti protesta poljoprivrednika.

    Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović smatra da je potrebno podržati prinos, jer bi se na taj način izdiferencirala gazdinstva i znalo ko će biti robni, a ko nerobni proizvođač.

    Svaka mera koja je usmerena u stočarstvo je lokomotiva razvoja. Dobro je da se podrži što više gazdinstava i regionalna konkurentnost Srbije, jer će se time podići proizvodnja i podržati svi robni proizvođači, rekao je Cvijanović, gostujući na RTS-u.

    On je naveo da bi se u Šumadiji moglo podržati stočarstvo i voćarstvo, u Mačvi, Pomoravlju i Vojvodini ratarstvo i stočarstvo.To bi bila osnova za veći prinos, napominjući da domaći hibridi ostvaruju u Grčkoj i Rumuniji po 22 tone suvog zrna po hektaru i suština je da se to postigne i u Srbiji.
    Upitan o opravdanosti protesta poljoprivrednika, on je odgovorio da „plaćamo to što neko poseduje zemljište“ i da je EU, kada je podizala konkuretnost poljoprivredne proizvodnje stimulisala prinose i proizvodnju, ali da je u Srbiji, na žalost, uništeno sve što je trebalo da bude glavni nosilac ili lokomotiva razvoja primarne proizvodnje.

    Cvijanović je rekao da je resorno ministarstvo najavilo podršku prinosima i investicijama i učinilo iskorake da podigne male proizvođače da bi se oni sutra udružili u proizvodnji.
    Ističući da je gorivo već podeljeno i dati avansi za određene namene, on je rekao da je „potrebno sačekati kako će se ova mera odraziti na sve one koji zaista žele da proizvode“ i „u ovom trenutku stati na loptu“ i realno sagledati efekte te mere.

    On je izrazio uverenje da će mali proizvođači dobiti značajnu podršku da prerastu iz nekomercijalnih u komercijalna gazdinstva, što je namera Ministarstva i da će se podići konkurentnost što je faktor razvoja poljoprivredne proizvodnje.

    Direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović rekla je da se postavlja pitanje opravdanosti zahteva poljoprivrednika i da bi ona kao poreski obveznik podržala jedino štrajk poreskih obveznika.
    Stepanović je rekla da je jedini štrajk koji bi podržala kao poreski obveznik je štrajk poreskih obveznika, „jer recimo poljoprivrednici štrajkuju i blokiraju puteve, a ja želim da putujem u Novi Sad kao građanin“, rekla je Stepanović.

    „Drugo oni traže da se iz budžeta od novca poreskih obveznika isplati poljoprivrednicima na osnovu toga što poseduju zemlju, a to nije dovoljno“, rekla je Stepanović, gostujući na RTS-u.
    „Ne želim da dam novac za to, ja želim da dam novac onome ko je nešto proizveo i napravio korist za državu“, dodala je Stepanović. Ona je naglasila da taj novac ne daje ni vlada, ni ministri već upravo poreskih obveznici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE