Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pojeftiniće jaja i voće

    Jaja će u narednih nekoliko dana u radnjama pojeftiniti na 15 do 20 dinara po komadu, dok se na pijacama do kraja maja očekuje pad cena sezonskog voća i povrća 20 do 30 odsto.


    Maj, jun i jul su meseci kada su jaja najjeftinija u godini.

    – Do kraja meseca trebalo bi da pojeftine do 20 odsto. Cena po komadu u hipermarketima iznosiće 14-15 dinara. To pojeftinjenje, međutim, neće biti trajno. Već do 15. avgusta cene jaja biće vraćene na sadašnji nivo, jer je hrana za piliće tada najskuplja, ali i zbog toga što u tom periodu dolazi do zamene jata – kaže Dragiša Jović, direktor farme „Mikros union“. Pojedine vrste povrća u proteklih mesec dana pojeftinile su i do 50 odsto, a Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori, kaže da će taj trend će biti nastavljen.

    – Deo povrća još stiže iz plastenika. Čim počne da pristiže s njiva, zeleniš će do kraja maja koštati 20 do 30 odsto manje, dok će paradajzu cena pasti 30 odsto do kraja juna – kaže Prostran. S pojavom prvih trešanja i jagoda treba očekivati i pojeftinjenje južnog voća, koje je zbog rasta kursa poskupelo za oko 20 dinara po kilogramu. Cene ranog voća će sigurno biti visoke, a kako će se kretati kasnije, zavisi od roda, kaže Prostran. On dodaje da će porasti proizvodnja mleka jer krave od maja do oktobra izvode na pašu, zbog čega raste njihova mlečnost, pa samim tim treba očekivati pad cena sireva, ali i da neće biti zahteva za povećanjem cena mleka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE