Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Soroš: EU boluje od istih faktora krize kao SSSR

    Američki milijarder i investitor Džordž Soroš uporedio je krizu evrozone sa faktorima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih godina.
     
    „Evropa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza evra ima potencijal uništavanja, potkopavanja Evropske unije. S dubokom socijalnom, privrednom i moralnom krizom u kojoj je Evropa, možemo videti sličan proces raspadanja“, rekao je Soroš u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi poslovni dnevnik Wall Street Journal.
     
    „Evro potkopava političku koheziju u Evropskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i da uništi Evropsku uniju“, rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Privreda „može rasti iz prekomernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomernog duga“, dodao je.
     
    On je ranije u aprilu rekao da Evropska unija verojatno neće preživeti trenutnu dužničku krizu evrozone, bez pragmatičnije nemačke politike.
     
    „Evropa se suočava s dugim razdobljem privredne stagnacije ili još gorim od toga“, rekao je Soroš na konferenciji za novinare u Berlinu 12. aprila.
     
    Nemačke vlasti,naročito Bundesbank i Ustavni sud, istrajna je u sprovođenju zakona koji su se pokazali neprimenjivim i kriza preti „još uvek nepotpunoj političkoj uniji“, istakao je.
     
    Soroš je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživele, ali EU nije država te nije „verojatno da će preživeti“.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE