Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema opasnosti od kravljeg ludila u BiH

    Za sada ništa ne upućuje da bi meso zaraženo kravljim ludilom moglo da završi na bh trpezama, nakon što se ta bolest ponovo pojavila u Americi.


    Stručnjaci u našoj zemlji, međutim, upozoravaju da je neophodno pooštriti inspekcijske kontrole prilikom uvoza, ali i intenzivirati analize kada su u pitanju domaća goveda.

    Potvrđeno je da je kravljim ludilom zaraženo jedno govedo na farmi u Kaliforniji, ali Darko Čobanov, v.d. direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH, tvrdi da se u našu zemlju goveđe meso ne uvozi iz Amerike, tako da, uverava, razloga za strah nema.

    Međutim, Drago N. Nedić, direktor Veterinarskog instituta RS „Dr Vaso Butozan“, smatra da je kontrole neophodno pooštriti.

    On dodaje da je analiza na BCE, odnosno oboljenje ludih krava, u našoj zemlji besplatna, ali se farmeri, uprkos tome, retko odlučuju da svoje proizvode kontrolišu.

    „Analiza na BCE ne košta nikoga, jer je finansiraju resorna ministarstva, ali je, ipak, prisutna neodgovornost kada je u pitanju uzimanje uzoraka i slanje na kontrolu“, pojašnjava Nedić.

    Stručnjaci upozoravaju farmere da se sva grla za klanje, starija od 30 meseci, moraju testirati na BCE. To se posebno odnosi na goveda koja pokazuju neurološke smetnje, kao i na slučajeve uginuća životinje.

    „Farmeri u našoj zemlji moraju da prijave veterinarskoj službi promenu kod ponašanja životinja, kao i uginuće, da bi se proverio uzrok“, podvlači Nedić.

    Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, upozorava da se u našu zemlju uvozi „sve i svašta“, što kaže, utiče da se podvrgavamo riziku od zaraze. U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove uveravaju da u svakodnevnom nadzoru kontrolišu  proizvodnju i unutrašnji promet namirnica životinjskog porijekla. 

    Nakon što je potvrđeno da se bolest ludih krava pojavila u Kaliforniji, nadležni su saopštili da će zaraženo grlo, sa ostatkom stada, biti zaklano. To je ukupno četvrti slučaj opasne bolesti zabeležen u SAD, a poslednji put je evidentiran 2006. godine.

    Čovek se može zaraziti samo ako konzumira meso zaražene životinje. Veruje se da ljudi mogu da obole od slične smrtonosne bolesti mozga ukoliko jedu zaražene delove bolesne životinje.

     
    Nakon incidenta u SAD, Evropska komisija saopštila je da ne namerava da uvodi posebne mere na uvoz goveđeg mesa iz SAD.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE