Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog globalne krize manja razvojna pomoć Srbiji

    Srbija je u proteklih deset godina, od 2001. do 2011. godine, dobila gotovo osam milijardi evra razvojne pomoći, od čega je iznos bespovratnih sredstava bio 4,1 milijardu evra. Na pitanje da li se očekuje smanjenje razvojne pomoći zbog ekonomske krize u svetu, predstavnica Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić je rekla da nema pravila i da to zavisi od donatora, preneo je portal EurAktiv.
     
    U narednih nekoliko godina će svakako bilateralni donatori biti tu u velikoj meri, ali nam na duže staze definitivno ostaje EU kao najznačajnija u smislu bespovratnih sredstava”, kazala je Ilić.
     
    „Neki donatori, poput Švedske i Norveške, ne planiraju da smanje iznos pomoći u narednim godinama, dok će neki zbog krize smanjiti davanja, ocenila je ona i podsetila da su se neki donatori, poput Kanade, već povukli“ – dodala je ona.
     
    Evropska unija ima najznačajniju ulogu u pogledu bespovratnih sredstava, jer ona čine više od 50 odsto pomoći koju pruža, a za Srbiju je od 2007. do 2013. godine predviđena 1,4 milijarda evra pretpristupne pomoći IPA, koja je bespovratna.
     
    Nemačka je jedan od najveći bilateralnih donatora Srbiji. U 2011. godini izdvojila je 122 miliona evra razvojne pomoći za Srbiju, a procene su da će u 2012. godini ta pomoć iznositi 64 miliona evra.
     
    Srbija ima oko 30 razvojnih partnera, uključujući EU, koja je registrovana kao jedan partner. Pored EU kao celine, pojedine zemlje članice su registrovane kao pojedinačni izvor pomoći. Pored evropskih partnera, tu su i Japan, SAD, Kina, Rusija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE