Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Resavica pokreće i stanogradnju

    Državno preduzeće „Đula“, ove godine, započeće izgradnju dve stambene zgrade, prve posle 25 godina u ovom rudarskom naselju. Kako je potvrdio direktor tog kolektiva, Dragan Feliks, prva zgrada nići će u centru Resavice, na lokaciji stare trafo-stanice, a cena kvadarta iznosiće 250 evra. Druga faza biće realizovana u saradnji sa opštinom Despotovac i Komesarijatom za izbegla lica, pa će – po komercijalnom cenovniku – za kvadratni metar biti potrebno da se izdvoji 350 evra.
     
    – Reč je o četrdesetak stanova, koji su neophodni jer je zaustavljeno iseljavanje i život se ponovo vraća u na prostore Resave – objašnjava Feliks.
     
    Inače, „Đula“ je hotel i ugostiteljski kolektiv u Resavici, koji je prerastao u preuzeće pre sedam godina, po izdvajanju iz sistema Rudnika mrkog uglja „Rembas“. Sada radi kao samostalno državno preduzeće i registrovano je za čak šest delatnosti: ugostiteljstvo, trgovinu mešovitom robom, promet naftnih derivata, veleprodaju uglja, agencijsko čišćenje i građevinsko održavanje stambenih zgrada, a sada će se oprobati i u izgradnji objekata.
     
    – Stopostotni vlasnik „Đule“ je Republika Srbija i to je pun pogodak, Jer, pre sedam godina, bavili smo se samo ugostisteljstvom i u hotelu zapošljavali 32 radnika, a sada imamo 19 objekata i više od 120 ljudi na platnom spisku. S obzirom da posedujemo robnu kuću i motel u Resavici, te radničku menzu u Vodni, godišnje primimo po dvadesetak novih kadrova, a svim zaposlenima omogućili smo kupovinu na odloženo, bez kamate, iako već imamo niže cene u odnosu na maloprodaju iz okruženja – ističe Dragan Feliks.
     
    Pri svemu tome, nema neke velike tajne – filozofija poslovanja „Đule“ vezana je za Rembas“, jer je mrki ugalj i dalje deficitarna roba za široku potrošnju, pa se 70 odsto ovog energenta razmenjuje sa dobavljačima drugih roba. Istovremeno, trećina iskopanog uglja „odlazi“ kupcima za novac i – s obzirom da „Đula“, u odnosu na „Rembas“, slobodno formira tržišne cene – upravo ta razlika ovom preduzeću omogućava da proizvodi široke potrošnje u rudarskim naseljima budu jeftiniji nego u okolnim mestima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE