Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saradnja SNP-a i zagrebačkog Muzičkog bijenala

    U Srpskom narodnom pozorištu je potpisan sporazum o saradnji pozorišta i Muzičkog bijenala u Zagrebu, koji će omogućiti stvaranje operske predstave „Balkanski špijun i druge priče“, kao i njeno izvođenje na zagrebačkom festivalu naredne godine.
     
    „Kada se ukazala prilika da SNP učestvuje na Bijanalu sa operskom predstavom po delu srpskog autora, izbor se zaustavio na izvanrednoj crnoj komediji Dušana Kovačevića“, rekao je reditelj i libretista projekta Branislav Jatić na konferenciji za novinare. On je, nakon potpisivanja sporazuma, kazao da se neminovno postavilo pitanje forme, jer je delo trebalo sažeti u jednočinku.
     
    Jatić je objasnio da je u drami napravljena inverzija scena, skraćen je tekst, ali i „udaljeni“ neki od manje bitnih likova, čime se došlo do esencijalne sadržine ovog komada.

    Uz napomenu da je počastvovana što je reditelj Jatić odabrao da komponuje ovu operu, kompozitorka Jasmina Mitrušić Đerić je rekla da je njegov libreto izuzetan, jer je „od prvog trenutka zaživeo kada ga je pročitala, tako da svakako neće biti problem ni da zaživi na sceni“.

    Opera „Balkanski špijun i druge priče“ biće izvedena kao jedna od dve jednočinke, uz „Poslednji ljetni cvijet“ Luke Paljetka, na muziku i u režiji Zorana Juranića, 8. aprila iduće godine na Muzičkom bijenalu u Zagrebu.

    „Poslednji ljetni cvijet“ je operska fantazija, objasnio je na današnjoj konferenciji kompozitor i dirigent Zoran Juranić, koji će i dirigovati. On je rekao da je ona sasvim drugačija u sadržaju od „Balkanskog špijuna i drugih priča“, i da je zapravo dobro što će dve, dijametralno suprotne stvari po sadržaju, biti izvedene iste večeri, jedna za drugom.

    „Muzičko bijenale Zagreb prošle godine slavilo je 50 godina postojanja“, podsetio je njegov umetnički direktor i kompozitor Krešimir Seletković, objašnjavajući da je to, pre svega, „festival savremene muzike i da su ga posećivali slavni kompozitori, poput Stravinskog, Kejdža i Štokhauzena“. Bijenale ugošćuje orkestre i ansamble, a redovno predstavlja i nove operske i baletske predstave, koje se izvode i van Zagreba, sa idejom da se scena proširi i na celu regiju, kazao je Seletković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE