Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija na top-listi za ulaganja nemačkih firmi

    Najnovija anketa koju je među svojim članicama sprovelo Nemačko-srpsko privredno udruženje pokazala je da bi čak 91 odsto ispitanih nemačkih preduzeća ponovo odabralo Srbiju kao investicionu destinaciju.
     
    Srbija se nalazi na top-listi omiljenih destinacija za ulaganje nemačkih privrednika na području centralne i istočne Evropi, u rangu sa Poljskom i Češkom, rekao je izvršni direktor Nemačko-srpskog privrednog Udruženja Mihael Šmit, predstavljajući rezultate ove ankete koja je sprovedena tokom februara.
     
    Lošije od naše zemlje je rangirana čak i Mađarska, gde je svaki treći nemački privrednik zažalio što je uložio svoj novac. Prema rečima Šmita, spremnost nemačkih preduzeća za investicije i zapošljavanje novih radnika postoji uprkos ekonomskoj krizi, a nemački investitori očekuju istovremeno veći poslovni obrt, veću dobit i profit od izvoza. Tako, na primer, oko 35 odsto firmi ima u planu da poveća broj zaposlenih, a 41 odsto da zadrži postojeći broj radnika.
     
    Kada je reč o poslovnim ulaganjima, oko 41 odsto firmi ih je povećalo u 2011, dok 36 odsto ima nameru da to učini u 2012. godini i da ujedno poveća broj radnih mesta. Šmit je naglasio da se iz ankete može izvući zaključak da dalje investicije i uspostavljanje novih poslovnih odnosa na relaciji dve zemlje mnogo zavisi od daljeg poboljšanja uslova poslovanja, pre svega borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok javne nabavke moraju da budu transparentnije i efikasnije sprovođene.
     
    Pomenuti faktori i poboljšana pravna sigurnost, naglasio je Šmit, preduslovi su kako bi Srbija pridobila nemačke investitore, naročito među malim i srednjim preduzećima. Zamenik nemačkog ambasadora u Srbiji Hans-Ulrih Sudbek podsetio je da u Srbiji posluje 300 fizičkih i 360 pravnih lica iz Nemačke i dodao da nemačka preduzeća zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji.
     
    On je istakao da su direktne investicije iz te zemlje dostigle sumu od oko 1,5 milijardi evra, a da je u 2011. uloženo oko 63 miliona evra. „Ovi rezultati bi mogli da budu još veći, kada bi okvirni uslovi bili bolji. Oni su odlučujući faktor za investicionu odluku a u to spada: bolja pravna sigurnost, rad regulacionih tela bez uticaja politike, borba protiv korupcije, poštovanje rokova plaćanja“, nabrojao je Sudbek.
     
    Na pitanje kako objašnjava dobre rezultate, ostvarene u nepovoljnim opštim uslovima poslovanja, Sudbek kaže da su nemačke firme dobro organizovane, a takođe mnoge od njih su zadovoljne saradnjom sa lokalnim samoupravama. Anketa koja je obuhvatila 76 preduzeća koja posluju u Srbiji, pokazala je i da uprkos teškom ekonomskom okruženu u Srbiji 51 odsto ispitanih firmi očekuje uvećani poslovni obrt, a 45 odsto uvećanje profita u 2012.
     
    Kod ocenjivanja sadašnjeg stanja preduzeća ukupno 48 ispitanika tvrdi da je ‘dobro’, daljih 47 odsto smatra da je ono ‘prosečno’, a samo pet odsto sopstvenu poslovnu poziciju ocenjuje kao lošu. Kada je reč o očekivanjima razvoja poslovanja sopstvenog preduzeća u tekućoj godini i da li će ono biti bolje nego prošle godine, gotovo svako drugo preduzeće (45 odsto) računa sa boljim poslovanjem u ovoj godini, dok 43 odsto prognozira nepromenjenu poslovnu situaciju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE