Crna Gora: Nestašica lekova do sredine maja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora: Nestašica lekova do sredine maja

  U državnim apotekama nedostaje oko 30 preparata, a nestašica lekova u “Montefarmu”, trebalo bi da bude stabilizovana do sredine maja, saopštio je “Vijestima” direktor te ustanove Budimir Stanišić.  U dovoljnim količinama nema ibuprofena, apaurina, monoprila plus, vivacea, tritacea, piramila HCT, kao i tableta zorkaptil, verapamil, famotidin, enap, ginipral, symbicort.
   
  Budimir Stanišić „Za nedostajuće preparate, čija je nabavka raspisana na tenderu od drugog aprila, izabrani su prvorangirani ponuđači i nadamo se skorim isporukama.
   
  Ukoliko ne bude žalbi na izbor ponuđača, što ne očekujemo jer je tenderska procedura vrlo jasna i precizna, do polovine maja ćemo definitivno stabilizovati crnogorsko tržište lekova”, uverava Stanišić.
   
  “Problem smo, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvo, pokušali da prevaziđemo hitnim nabavkama koje su, međutim, potrošene za oko mesec dana, koliko je i bilo planirano”, kazao je Stanišić
   
  Poboljšanje snabdevenosti crnogorskih apoteka ranije je bilo najavljeno za početak ovog meseca.
   
  Stanišić, međutim, objašnjava da je nestašica lekova nastala zbog uvođenja novih, a ukidanja pojedinih postojećih preparata sa pozitivne liste lekova, zbog čega je bilo potrebno određeno vreme za procenjivanje njihovog odnosa.
   
  “Osim toga, novi preparati nisu mogli biti raspisani na tenderu do obavljivanja u Službenom listu, što je bilo krajem januara ove godine, a od objavljivanja do realizacije tendera treba da prođe oko sto dana.
   
  Problem smo, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvo, pokušali da prevaziđemo hitnim nabavkama koje su, međutim, potrošene za oko mesec dana, koliko je i bilo planirano”, objasnio je Stanišić.
   
  Problem nestašice lekova, prema njegovim rečima, dodatno je složen zatvaranjem “Galenike”, što je uslovilo znatno veću potrošnju lekova i raspoloživih količina Montefarma.
   
  Stanišić je ukazao i na značajan porast potrošnje lekova koji se izdaju na recept.
   
  “U periodu od prvog matra do prvog aprila prošle godine, u apotekama je izdato 221.774 recepta, odnosno oko 350.000 kutija različitih lekova. U istom periodu ove godine, izdato je oko 40 odsto više preparata, odnosno 296.400 recepata ili 480.000 kutija lekova”, naveo je Stanišić.
   
  Prema statistici Montefarma, u prva tri meseca ove godine izdato je 759.418 recepata, odnosno skoro 148 hiljada recepata više nego u isto vreme prošle godine, kada se izdalo 611.737 recepata.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE