Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Protest zbog zabrane prodaje kanabisa

    Nekoliko stotina pobornika marihuane zapalilo je juče (20.4.) u centru Amsterdama džointe u znak protesta zbog plana holandske vlade da zabrani prodaju lakih droga strancima.
     
    „Ovde smo da bismo protestovali zbog uvođenja kartica za kupovinu kanabisa“, izjavio je organizator skupa Peter Lunk. 

    Okupljeni demonstranti nosili su majice na kojima je odštampan list kanabisa i slušali rege muziku, preneo je AFP. 

    Holandska vlada namerava da spreči strance da kupuju marihuanu u „kofi šopovima“ tako što će ograničiti pristup klubovima u kojima se kanabis prodaje i konzumira uvođenjem članskih karata, koje će moći da dobiju samo meštani. Odluka o zabrani prodaje marihuane strancima na jugu Holandije treba da stupi na snagu 1. maja, a u ostalim delovima zemlje 1. januara 2013. 

    Holandija već decenijama ima veoma tolerantnu politiku prema lakim drogama. Mada je posedovanje kanabisa tehnički nezakonito, prema zakonu iz 1976. godine toleriše se kada je količina marihuane manja od pet grama. Još nije jasno da li će se restrikcije odnositi i na Amsterdam, čiji „kofi šopovi“ privlače ogroman broj turista i čiji gradonačelnik Eberhard van der Lan pokušava da pronađe neko kompromisno rešenje s vladom. 

    Vlasnici „kofi šopova“ strahuju od pada prometa u njihovim prodavnicama, dok Vlada Holandije tvrdi da je cilj ovih mera da se spreči preprodaja droge u susednim zemljama, kao i da se poboljša red i mir na ulicama. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE