U Srbiji najbolje zarađuju stranci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji najbolje zarađuju stranci

  Ko u Srbiji najviše zarađuje? Stranci. Tako govore podaci o porezu na dohodak građana za prošlu godinu. Prvi na listi prijavio prihod od 164,48 miliona dinara.
   
  Profitabilna zanimanja teško je nabrojati jer većina onih koji su uveliko premašili trostruku srpsku prosečnu zaradu koristi pravo da u prijavi ne navede ni struku ni zvanje. Ali, sudeći po oblastima iz kojih dolaze, najviše se može zaraditi u finansijama i energetici. Najbogatiji stranci imaju boravište uglavnom u velikim gradovima i rade za kompanije koje pokrivaju celo srpsko tržište. Porez, međutim, prijavljuju u mestu boravišta.
   
  Novi Sad su uveliko osvojili, a podaci poreznika govore da su od prvih deset s najvišim iznosom u prijavi čak osam stranci. Oni su se poređali jedan za drugim, a poslednja dva mesta su zauzeli domaći preduzetnici. “Top-ten” će ove godine platiti 73 miliona dinara poreza. 

  Prvi na listi je stranac nastanjen u Novom Sadu s prijavljenim prihodom od 164,48 miliona dinara. Zanimanje nije naveo, mada mnogi spekulišu o tome da je to isti onaj koji je s primanjem od 166 miliona dinara bio prvi po zaradi i lane. Tada je kao zanimanje naveo profesor ekonomije. Za neupućene nije loše navesti da se već tada držao podalje od katedre i učionice. 

  Strani državljanin ima dve opcije za plaćanje poreza: može ga platiti u zemlji iz koje dolazi ili kod nas. A u tom izboru značajnu ulogu igra i to da li dve zemlje imaju potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Srbija je takav akt potpisala sa 49 zemalja, većina su iz EU i one s kojima najviše sarađujemo, a to znači da obveznik na taj način izbegava da mu i matična zemlja i ona gde radi oprezuju isti prihod, odnosno da dva puta plati namet na istu sumu. 

  Strani “naj” bogataš je izabrao da porez plati u Srbiji. Ovde u osnovicu za oprezivanje ulazi i ono što je zaradio u zemlji čiji je državljanin ako je takvih prihoda bilo. Poreznici kažu da su stranci vrlo savesni obveznici te da pre popunjavanja prijave sve provere s poznatim konsultantskim kućama koje rade kod nas tako da je mogućnost greške svedena na najmanju moguću meru.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE