Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zasađene sadnice za proizvodnju biomase

    Na površinskim kopovima u naselju Jankovci kod Lazarevca  posadjene su sadnice iz kojih će se proizvoditi gorivo, saopštile su „Srbijašume“.

    To javno preduzeće je u saradnji sa Elektroprivrednom Srbije, Rudarskim basenom Kolubara i Institutom za šumarstvo iz Beograda, organizovalo Dan sadnje ogledne plantaže za proizvodnju biomase.

    „Za razliku od većine razvijenih zemalja, u Srbiji je primena drvne biomase za proizvodnju novih oblika drvnih goriva još na početku, a nedostatak iskustva u proizvodnji biomase iz namenskih plantaža je samo jedan od razloga što se ta delatnost sporo razvija“, ukazale su „Srbijašume“.

    Dodaje se da su sadnice posadjene na zemljištu koje se nalazi u procesu rekultivacije, što do sada nije primenjivano, zbog čega je u okviru In2Wood projekta pokrenuta inicijativa da se na dve lokacije u Srbiji i Nemačkoj proveri mogućnosti za tu vrstu proizvodnje.

    Za podizanje ogledne plantaže za proizvodnju biomase austrijska kompanija LIECO donirala je 5.000 sadnica koje brzo rastu i spremne za seču za dve do šest godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE