Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako vozači u Srbiji održavaju svoje automobile

    Vozačima je kvalitet rezervnih delova i goriva važniji od cene, 26 odsto vozača, osim obaveznog, koristi i neke druge tipove osiguranja, a najčešći trošak za popravku automobila iznosi između 10.000 i 20.000 dinara, pokazalo je istraživanje sajta polovniautomobili.com.

     
    Kako bi se utvrdilo na koji način vozači u Srbiji vode računa o svojim vozilima, kako ih održavaju i koji su najčešći kvarovi, bilo da je reč o spoljnim faktorima (loši putevi i gorivo) ili unutrašnjim (neredovna kontrola kod mehaničara), taj sajt je sproveo sredinom marta istraživanje u kojem je za sedam dana učestvovalo 11.297 ispitanika.
     
    Najčešći uzroci kvarova su, prema tom istraživanju, dotrajali auto delovi (17 odsto). Istraživanje je pokazalo da 81 posto vozača najčešće sami svojim alatima, ili uz pomoć rođaka i prijatelja, otklanjaju kvarove. Ređe koriste usluge šlep službe (15 odsto), a najređe zaustavljaju druga vozila kako bi zatražili pomoć (četiri odsto). Istraživanje je pokazalo i da bi u slučaju učestalih kvarova, gotovo polovina vozača promenila marku automobila koju vozi.
     
    Dotrajali auto delovi su najčešći razlog za kvarove kod „juga“, nedovoljno održavanje automobila izaziva najviše kvarova kod „Fordova“, a najverniji marki svog automobila su vozači „Alfa Romea“, pokazalo je istraživanje.
     
    Od svih ispitanika, njih 42 odsto ne vozi automobil u servis u toku godine ako se na njemu nije dogodio neki kvar, a od onih koji to čine, čak i ako nema kvara na vozilu, 54 odsto kontroliše automobil kod majstora dva do tri puta godišnje, 26 odsto njih to čini jednom, pred registraciju, a petina ispitanika to čini više od tri puta.
     
    Prilikom odabira rezervnih delova vozačima je najvažnije da ti delovi bude novi, originalni i da postoji deklaracija proizvođača. Cena im je međutim, manje važna, jer je tek četvrtina ispitanika rekla da im je ona presudna. Za vozače u Srbiji, i to čak 78 odsto, kada je u pitanju odabir benzinske pumpe, najpresudniji je kvalitet goriva. Prema istraživanju, vozači su spremni da izdvoje i koji dinar više za gorivo kako ne bi njegovim lošim kvalitetom ugrozili rad automobila.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE