Kako će izgledati novi distributivni centar za voće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako će izgledati novi distributivni centar za voće

  U Gradskoj upravi Šapca juče je predstavljen Idejni projekat sa Studijom opravdanosti za izgradnju Centra za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju svežeg voća, skladišnog kapaciteta 2000 tona.


  Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević je tom prilikom istakao je nameru uprave Grada da pomogne poljoprivrednicima da izađu na nova tržišta i zarade više od posla kojim se bave.
   
  – Voćarstvo je značajna razvojna šansa šabačkog kraja i zato kreditiramo podizanje zasada trešnje. Da bi Šabac bio centar u proizvodnji jagodičastog voća i jabuka, proizvod mora biti sortiran i upakovan po najvišim evropskim standardima i samo takav će postići dobru cenu, odnosno tako se cena višestruko uvećava. Imajući u vidu plan da trešnja bude zasađena na 300 hektara, a da se plod ubira i plasira u periodu godine kada to nije moguće u drugim zemljama, pojavila se potreba za izgradnjom objekta gde će voće biti tretirano tako da održi svežinu tri do četiri sedmice posle branja, i da se u takvom stanju nađe na probirljivom zapadnom i istočnom tržištu. Zato je Grad Šabac odlučio da finansira izgradnju Centra za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju svežeg voća, koji bi proizvođači voća u kasnijem periodu otkupili od Grada – objasnio je gradonačelnik Šapca.
   
  Objekat veličine 6.000 m2 zauzeće parcelu od četiri hektara. Tim projektanata u čijem su sastavu arhitekte, tehnolozi, mašinski i poljoprivredni inženjeri, ponudio je ekonomsku analizu prema kojoj je vrednost investicije 4 mil EUR.
   
  – Reč je o razvojnom projektu ne samo za Šabac već za čitavu Srbiju, koji će biti isplativ već u trećoj godini postojanja. Bruto prihodi bi se kretali od 10 do 12 mil EUR godišnje. Centar bi zapošljavao 80 radnika, a u sezoni još 40. Pored toga, bilo bi angažovano najmanje pet hiljada kooperanata – istako je Dragan Marković, jedan od projektanata.
   
  Ako sve bude po planu, Centar za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju mogao bi prve količine svežeg voća da plasira 2014. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE