Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Psihijatri: U Srbiji ljudi piju da bi rešili probleme

    Prosečan srpski zavisnik od alkohola ima 45 godina i pije da bi rešio probleme, rečeno je na okruglom stolu u okviru 14. nacionalnog kongresa Udruženja psihijatara Srbije.

     
    Austrijski stručnjak Oto Mihael Leš je srpskim kolegama predstavio svoju knjigu „Alkohol i duvan: Medicinski i psihološki aspekti upotrebe, zloupotrebe i adikcije“, kao i LAT softver za identifikaciju različitih tipova alkoholizma.
     
    Softver je, prema njegovim rečima, stvoren pre svega u cilju unapređenja kliničke prakse u lečenju bolesti zavisnosti i omogućava lekaru da identufikuje problem i pronađe adekvatnu terapiju za pacijenta. Prošlogodišnji pilot projekat sa korišćenjem ovog softvera pokazao je da prosečan zavisnik od alkohola u Srbiji ima 45 godina i da pije da bih rešio probleme, kao i da je broj muškaraca i žena koji se suočavaju sa alkoholizmom izjednačen.
     
    Povodom predstavljanja knjige „Alkohol i duvan: Medicinski i psihološki aspekti upotrebe, zloupotrebe i adikcije“ na okruglom stolu govorila je i predsednik Udruženja psihijatara Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je urednik srpskog izdanja knjige. Ona je istakla da je u ovoj knjizi isprepleteno dugogodišnje praktično iskustvo autora sa značajnim naučnim otkrićima, uz obilje informacija o svakom koraku u razvoju bolesti i lečenju.
     
    Dejanovićeva, koja je i predsednica Skupštine Srbije i koja zamenjuje predsednika Republike, rekla je da veruje da će saradnja sa profesorom Lešom i primena ove knjige u edukaciji psihologa biti prvi, pravi, veliki korak za adiktologiju u Srbiji. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović u debati je ukazao na negativne posledice konzumacije i zavisnosti od alkohola, kao i na činjenicu da stanovnici Evrope imaju najveći problem sa alkoholizmom, u čimu nije izuzeta ni Srbija. U Evropi je loše zdravstveno stanje u četrdeset odsto slučajeva uzrokovano upotrebom alkohola i duvana, istakao je on.
     
    Simonović je dodao i da je Republička stručna komisija za borbu protiv alkoholizma, koju je formiralo Ministarsvo zdravlja, osmislila novu Nacionalnu strategiju i akcioni plan protiv zloupotrebe alkoholnih pića.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE