Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sva dela Narodnog muzeja su vlasništvo Srbije

    Narodni muzej u Beogradu saopštio je danas da su sva dela u njegovim zbirkama „zakonito vlasništvo Srbije“ i da je iznenađen medijskim napisima u kojima se insinuira da u svojim zbirkama ilegalno drži dela poznatih svetskih umetnika.

    Reagujući na pisanje agencije Rojters da su Srbiju tužili naslednici jedne francuske umetničke kolekcije čija se dela navodno nalaze u Narodnom muzeju, nacionalni muzej je saopštio da je zbirka Eriha Šlomovića – koja je delom formirana od radova koji potiču iz kolekcije Ambroaza Volara, a delom ličnim angažovanjem samog Šlomovića – predata Narodnom muzeju na staranje 1949. godine.“Od tog trenutka ona je dostupna javnosti; dela iz zbirke bila su izlagana na stalnoj postavci i u okviru brojnih tematskih izložbi, predstavljana je u okviru raznovrsnih publikacija, naučno popularnih filmova i drugih medija“, navodi se u reagovanju muzeja.

    U saopštenju se dodaje da su na istraživanju samih dela iz kolekcije radili i danas rade najveći svetski stručnjaci iz moderne umetnosti, a da je kolekcija segmentarno bila javno prikazivana i publikovana u okviru domaćih i inostranih projekata od 1949. do danas.“Narodni muzej je uvek isticao poreklo dela, poštujući sve profesionalne standarde, kao i samog kolekcionara, koji je prvi put dela francuskih umetnika iz svoje zbirke predstavio javnosti na izložbi u Zgrebu 1940. godine uz prateći katalog u kojem su bila reprodukovana sva dela“, navodi muzej.

    Muzej podseća da je zbirka 1989-90 godine još jednom integralno prikazana u Zagrebu i da je „uvek bila javna i njeno poreklo je uvek bilo jasno i isticano“.Veći deo zbirke koja broji 360 slika, crteža i grafika čine radovi na papiru, a celokupna zbirka se čuva po najvišim svetskim standardima o zaštiti umetničkih dela, uz stalan konzervatorsko-restauratorski nadzor.

    „Narodni muzej dostupnošću zbirke, čuvanjem, predstavljanjem i promocijom dela iz zbirke Eriha Šlomovića pokazuje da nema govora o ilegalnom posedu zbirke, koja je zakonito vlasništvo Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE