Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Testira se pilula za prevenciju zaraze HIV-om

    Kalifornijske vlasti su obavestile da planiraju da započnu sa testiranjem preventivne pilule protiv HIV-a, u nadi da će time sprečiti širenje zaraze.
     
    Kako prenosi Los Angeles Times, reč je o Truvada pilulama koje se inače koriste za lečenje već zaraženih pacijenata, a koje je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) već odobrila u svrhu lečenja, ali ne i prevencije zaraze.
     
    Pilula će biti propisana za 700 osoba iz „visokorizičnih grupa“ – homoseksualnim i biseksualnim muškarcima kao i transrodnim ženama iz Los Anđelesa, San Dijega i Long Biča. Cena pilula je čak 26 dolara po danu pa su one, kako navode stručnjaci, „isplative“ zaista samo onima koji su izloženi visokom riziku. Američka vlada je za podršku ovom istraživanju izdvojila 11 miliona dolara.
     
    Dr. Ričard Hojbrih sa Univerziteta u San Dijegu, jedan od voditelja studije, kaže kako uzimanje ove pilule može da spreči zarazu HIV-om, ali napominje da je najveći problem to što ljudi teško stiču naviku redovnog uzimanja lekova. Zato naučnici u San Dijegu planiraju da podsećaju učesnike istraživanja da uzimaju pilule sms porukama, a u Los Anđelesu će redovno testirati koncentraciju spomenutog leka u krvi osoba koje ga uzimaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE