Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslovni dnevnik: Kada će Hrvatska dovesti nekog poput Fiata?

    Otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u sredu u Zagrebu veliki je korak u unapređenju poslovne saradnje Srbije i Hrvatske, a ovom temom pozabavio se i hrvatski Poslovni dnevnik.
     
    Kako se kaže u tekstu posvećenom ovom događaju, Hrvatska je svoju kancelariju Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu otvorila pre više od deset godina, „a naši susedi nisu hteli, ili nisu mogli, učiniti isto u Zagrebu,“ piše Poslovni dnevnik.
     
    Ovaj list navodi izjavu koju im je dao Miloš Bugarin, predsednik PKS-a, da Srbija za ulaganja u Hrvatskoj traži isti tretman kao što su ga imale hrvatske kompanije koje su dosad ulagale na srpskom tržištu. Izuzme li se politička pozadina i 20 godina napetosti između Zagreba i Beograda, pitanje je što Hrvatska može uopšte i ponuditi, posebno ulagačima iz Srbije, pita se Poslovni dnevnik.
     
    „Pokazali smo, naime, da povoljnu investicijsku klimu nismo u stanju osigurati ni drugim stranim, pa ni domaćim ulagačima,“ kaže se u tekstu.
     
    I dok se Srbija, na primer, hvali sa milijardu i po eura, koliko će izvoziti samo iz kragujevačke fabrike automobila, s kojom se to velikom stranom investicijom može pohvaliti Hrvatska, pita se Poslovni dnevnik.
    „ Kad ćemo dovesti nekog poput Fiata? Srpska agencija za promociju izvoza i ulaganja vrlo je aktivna, a mi smo našu ugasili. Njihova Agencija za privatizaciju na web stranicama daje vrlo detaljne podatke o svakoj kompaniji koja je prodata, ili će tek u prodaju. Na stranicama našeg AUDIO-a nema ničega,“ piše Poslovni dnevnik.
     
    Ured PKS-a u Zagrebu pomoći će srpskim kompanijama da jače prodru na hrvatsko tržište i snime prostor za eventualna ulaganja. Ali, sve dok Hrvatska iz temelja ne promeni ulagačku klimu, ulagači iz Srbije mučiće se jednako kao i svi drugi investitori, zaključuje Poslovni dnevnik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE