Upis u srednje škole: Nema novih smerova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upis u srednje škole: Nema novih smerova

  Za upis 78.000 osmaka u srednje škole predviđeno je 83.000 slobodnih mesta. Za generaciju budućih srednjoškolaca u klupama će biti oko 2.500 mesta manje, nego za prethodne godine. Tako će, za nijansu, biti teže i upisati željeni smer. I na maloj maturi, takođe, biće malo teže, jer će polovina zadataka biti nepoznata.

  Ipak, dovoljno mesta biće za sve, a predviđeno je da 21 odsto malih maturanata upiše gimnazije, za jedan odsto manje da ih krene na trogodišnje školovanje, a da 59 odsto učenika upiše četvorogodišnje stručne škole. Đacima najpre, već u subotu, predstoji rešavanje probnog završnog testa.

  Učenici će moći da biraju neki od 307 obrazovnih profila. Ove godine, za razliku od prethodnih, u konkursu za upis u srednje škole nema novih obrazovnih profila. Još se razmatra uvođenje oglednih smerova – trgovac, tehničar za logistiku, tehničar fitomedicine, elektrotehničar za informacione tehnologije, dimničar, pratilac u lovu, šumski sekač motorista, pomoćnik operatera digitalne štampe. Ali sada neće moći da se nađu na listi ovogodišnje generacije.
   

  Inače, u srednjim stručnim školama postoji oko 60 oglednih profila. Tek devet je prevedeno u redovan sistem i dobilo je zvanične, odobrene nastavne programe. Udžbenici za ogledne profile nisu prilagođeni, jer svi čekaju reformu srednjoškolskog sistema obrazovanja, koja je već trebalo da se dogodi. Isto je i sa gimnazijama. Udžbenici su izmenjeni utoliko da dve decenije od raspada SFRJ učenici makar ne uče i dalje da se država u kojoj žive zove Jugoslavija.

  – Udžbenici su kozmetički izmenjeni, a i ne dobijamo mnogo novih rukopisa na procenu – kaže prof. dr Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE