Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje 11. Tribeca Film Festival

    Na festivalu nezavisnog filma Tribeca, koji počinje danas u Njujorku, ove će godine biti prikazano ukupno 89 igranih dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova iz 46 zemalja sveta.

    Festival će otvoriti romantična komedija „The Five-Year Engagement“ britansko-američkog reditelja, scenariste i producenta Nikolasa Stolera sa scenaristom i glumcem Džejsonom Segelom i Emili Blant u glavnim ulogama.

    Program festivala, koji se održava do 29. aprila u istoimenoj nujorškoj četvrti, sastoji se od međunarodne selekcije nezavisnog igranog, kratkometražnog i dokumentarnog, kao i animiranog filma.

    Igrani filmovi takmiče se za šest nagrada – za najbolji film, reditelja, glumca, glumicu, scenario i kameru, a dokumentarci za najbolji film, debitanta i montažu. Na festivalu se dodeljuje nagrada i za najbolji kratkometražni igrani film, kao i najbolji kratkometražni dokumentarni film i dve nagrade publike.

    U program dugometražnog igranog filma, za koji je prijavljeno ukupno 3.090 filmova, uvršteno je 89 igranih filmova, od čega čak 50 svetskih premijera. Tokom festivala održaće se i brojne panel-diskusije i okrugli stolovi na kojima će učeatvovatii Rob Lov, Šepard Farej, Kristijan Slejter, Piter Gelb, Miajkl Mur, Suzan Sarandon, Džim Šeridan, Naomi Šeridan i drugi.

    Organizovani su i brojni koncerti, sportske aktivnosti, projekcije na otvorenom, a jedna od istaknutijih komponenata festivala je program Artists Awards u sklopu koga je organizovana izložba dela 11 vodećih savremenih umetnika koji su donirali svoje slike, fotografije, skice, grafike i skulpture kao nagrade festivalskim pobednicima.

    Bogat popratni program uključuje predstavljaje bivših laureata, uglednih filmskih radnika ali i manje poznatih autora, a organizatori kao posebnost festivala navode raznovrsni ‘porodični program’, u sklopu koga se prikazuju dečji i porodični filmovi i održavaju radionice, igraonice, predstave uživo i razne druge ulične aktivnosti.

    Festival su 2002. osnovali američka filmska producentica Džejn Rozental i glumac Robert De Niro nakon napada na tornjeve-blizance poznate kao World Trade Center u septembru 2001. želeći da podstaknu privrednu i kulturnu revitalizaciju dotad mondenske njujorške četvrti TriBeCa smeštene na donjem Menhetnu, čija je privlačnost naglo splasnula nakon napada.

    U međuvremenu se festival razvio u jednu od najznačajnijih platformi za promociju nezavisnog filma u svetu na kojoj je do danas prikazano više od 1.300 filmova iz više od 80 zemalja sveta. Festival godišnje privuče više od tri miliona posetilaca  kao i na stotine hiljada profesionalaca iz područja umetnosti, muzike i filma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE