Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina: Zbog kvara zaustavljen reaktor

    Jedan od tri reaktora nuklearne centrale na jugu Ukrajine je zaustavljen zbog kvara na jednom transformatoru, javile su ukrajinske vlasti, uz uveravanja da nije registrovano nikakav porast radioaktivnosti.

    Kvar se dogodio sinoć u reaktoru broj dva centrale Južno-Ukrajinska.

    „Kvar glavnog transformatora na reaktoru broj dva doveo je do prekida jedne linije visokog napona, zbog čega se uključio sistem reaktora za hitne slučajeve“, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije i naglasilo da ne postoji rizik od nuklearne nesreće ili požara.

    „Radijacija u krugu centrale je na uobičajenom nivou“, navela je uprava centrale.

    Reaktor je isključen iz električne mreže i radi sa minimumom snage od dva odsto, rekla je portparol centrale Vlada Tihkova, i dodala da se predviđa da će popravka trajati do četvrtka, uz zamenu oštećene opreme.

    Centrala u oblasti Mikolajev ima tri reaktora od po 1.000 megavata, a radi od 1980-ih godina kada je Ukrajina bila deo Sovjetskog Saveza.

    Najveća civilna nuklearna katastrofa u svetu dogodila se 26. aprila 1986. na severu Ukrajine, gde je reaktor nuklearne centrale Černobil eksplodirao tokom nepažljivo obavljene bezbednosne probe.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE