Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Estrada „pod lupom“ poreske uprave

    Nekoliko pripadnika hrvatske estrade pozvano je prošle nedelje u prostorije zagrebačke Porezne uprave kako bi objasnili poreklo svoje imovine, neslužbeno saznaje hrvatski Novi list, a prenosi tamošnji portali.
     
    Oni su u prostorije zagrebačke Porezne uprave pozvani da objasne zašto je imovina koju su stekli nakon 2008. bitno veća nego što su oni u zadnje četiri godine imali prijavljenih prihoda. Novi list neslužbeno saznaje kako se radi o Marku Perkoviću Thompsonu, Neni Belanu, Zlatanu Stipišiću Gibonniu, Jeleni Rozgi, Maji Šuput, Marku Grubniću poznatom kao Modni mačak i Fani Horvat, partnerki splitskog gradonačelnika Željka Keruma.
     
    Deo estradnjaka kojima je Porezna uputila poziv već je dao izjave i pritom su se navodno neki od njih pozivali na pomoć roditelja ili prijatelja pri kupovini vrednih nekretnina, piše Novi list.  Lidija Samardžija, menadžerka Zlatana Stipišića Gibonnija, rekla je da njih iz Porezne inspekcije niko nije kontaktirao.
     
    Imovina koja je kupljena pre 2008. godine nije predmet zanimanja Porezne imovine, jer su svi eventualni finansijski prekršaji već zastareli. A popis građana čije nekretnine nabavljene u zadnje četiri godine značajno nadmašuju prihode koje su uredno prijavili i na njih platili porez, narastao je na već oko 3.000, a dosad ih je kroz proceduru poreznika u sklopu ove akcije prošlo dve hiljade.
     
    Osim estrade i takozvanih pripadnika „džet seta“, na listi ima i lekara, advokata i drugih. Svi su oni prijavili državi skromne prihode s kojima bi, poput velikog broja „običnih građana“, jedva sastavljali kraj s krajem, a istovremeno su dolazili u posed kuća, stanova ili deonica vrednih i po nekoliko miliona kuna.
     
    Oni koji daju lažne podatke o prihodima kako bi izbegli plaćanje obveza državi u iznosima većim od deset hiljada kuna (oko hiljadu i po evra), prema hrvatskom zakonu mogu biti kažnjeni kaznom zatvora od šest meseci do pet godina. Zakon kaže i da za štetu „velikih razmera“, koja je prouzkovana s ciljem, ali ne precizira koliko je to novca, počinitelju preti kazna od tri do 10 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE