Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bogataši sele poslove u Singapur

    Bogataši iz Evrope i obe Amerike dugo su na Istok gledali kao na mesto za pravljenje i čuvanje stečenog bogatstva, ali tek nedavno počeli su tamo da otvaraju svoje privatne kompanije – porodične firme.  Najnoviji trend koji pokazuju bogate evropske stare porodice jeste preseljenje u Singapur, koga često zovu Švajcarskom Azije.
     
    “Počeli smo u Aziju da investiramo veoma ozbiljno, više od 50 procenata naše imovine nalazi se tamo poslednjih 15 godina, stoga osećamo potrebu da joj budemo bliže”, objašnjava Federiko Spinola, čija je kompanija od 2008. godine u Aziju premestila svoje kompanije vredne između pet i 10 milijardi dolara.
     
    Singapur, globalni centar bankarstva i investiranja u srcu jugoistočne Azije, predstavlja atraktivno mesto zbog efikasnog procesa registracije, relativno benigne pravne regulative, neometanog protoka novca, finansijske infrastrukture i niskih poreza.
     
    Nakon izbijanja krize, regulativni pritisci na Zapadu i propadanje ofšor centara doprineli su premeštanju privatnih kompanija u Singapur i Hong Kong.
     
    Među onima koji u Aziji vide svoju šansu danas su banka UBS, švajcarski bankarski gigant, kao i banke Credit Suisse, HSBC i kanadska banka RBC. Nisu se samo bankari smestili u Singapur. Tu je i poznata italijanska porodica Spinola, čiji su članovi bili moreplovci u Srednjem veku, kardinali i uticajne ličnosti u politici i kulturi Đenove i za koju je u drugoj polovini 15. veka radio Kristofor Kolumbo .
     
    „Campden wealth“ je kompanija koja zastupa oko 2.500 porodičnih firmi širom sveta, od kojih se u Aziji nalazi između 150 i 200, od čega polovina u Australiji i Japanu. Međutim, sve više novostečenog bogatstva iz Kine, Indije i Jugoisočne Azije počinje da se sliva u ovaj deo sveta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE