Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagard zatražila još 400 milijardi dolara za spas evrozone

    Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard pozvala je danas članice, pred ključni sastanak o kriznom finansiranju, da toj globalnoj instituciji pozajme dodatnih oko 400 milijardi dolara.
     
    U intervjuu za nemački dnevnik „Frankfurter allgemeine zeitung“, Lagard je odgovarajući na pitanje koliko je Fondu potrebno dodatnih finansija ako bi ostalim članicama zone evra bilo potrebno spasavanje, rekla da je potrebno „još 400 milijardi dolara“ (305 milijardi evra), prenela je agencija AFP. Ona je ranije pozivala na dodatnih 500 milijardi dolara kako bi se povećao „odbrambeni zid“ Fonda za slučaj da još neke dugom opterećene članice evrozone postanu žrtve krize.
     
    Na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica MMF u Vašingtonu, koji počinje 20. aprila, biće razmotreno dodatno finansiranje MMF radi suprostavljanja dužničnoj krizi. Zona evra je pozvala MMF da poveća svoj „odbrambeni zid“ protiv krize, ali su ekonomije u naglom usponu i SAD zahtevale da 17 članica Evropske unije koje koriste evro prvo same iz svog džepa izdvoje novac za suzbijanje krize.
     
    Posle jednomesečnih neslaganja i otpora Nemačke, evrozona je prošlog meseca postigla sporazum o povećanju svojih fondova za spasavanje finansijski posrnulih članica na više od hiljadu milijardi dolara, mada 300 milijardi evra iz te sume čine zajmovi koji su već ranije obećani.
     
    Lagardova je u intervjuu takođe rekla da je zabrinuta zbog situacije u španskim bankama, nakon što su tržišta ponovo usmerila pažnju na Španiju čiji su troškovi pozajmljivanja u ponedeljak uzleteli blizu neodrživih nivoa. Ona je takođe pozvala Evropsku centralnu banku da snizi svoje kamatne stope, kako bi dala podsticaj posustaloj ekonomiji evrozone.
     
    „Smatramo da postoje veoma dobri razlozi za labavljenje monetarne politike u ekonomijama u kojima je inflacija pod kontrolom. Tu postoji prostor za manevar“, rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE