Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Nebesko drvo Tokija sigurno od zemljotresa

    Menadžeri „Tokijskog nebeskog drveta“ objasnili su danas kako će ovaj drugi po visini toranj u svetu odoleti jakim zemljotresima koji redovno tresu Japan, kada bude otvoren za publiku idućeg meseca.
     
    „Tokijsko nebesko drvo je izgrađeno po najnovijoj japanskoj tehnologiji. Ono neće pasti“, rekao je Jošihito Imamura, zamenik menadžera novog tokijskog tornja, a preneo AFP. Ovu nebesku kulu od 634 metra visine danas je prvi put posetilo oko 1.000 domaćih i stranih novinara. Kada bude otvoren za javnost 22. maja, glavna atrakcija na tornju će biti dve platforme za posmatranje okoline na 350 i 450 metara nad gradom.

    „Kada se popnete ovde bićete u mogućnosti da vidite ceo region Tokija“, rekao je Imamura i dodao da se s tornja vidi i zakrivljenje Zemlje.

    Novinarima je pokazana i unutrašnjost glavnog stuba gde se nalazi 2.500 stepenica koje spajaju vrh tornja sa tlom.

    „Kada se dogodi zemljotres, centralni stub od betona i spoljne strukture od čeličnih cevi se njišu u suprotnom pravcu zbog razlike u težini“, objasnio je predstavnik Šo Tojošima.

    „To znači da oni mogu da apsorbuju 50 procenata energije koja bi pogodila toranj“, naveo je on.

    Od kada je katastrofalni zemljotres zadesio Japan marta prošle godine, oblast Tokija pogađaju u proseku 1,5 potresa dnevno i mnogi u tom gusto naseljenom gradu strahuju da bi mogao uskoro da ih pogodi i jedan razarajući potres.

    „Tokijsko nebesko drvo“ je više od 600 metara visoke Kanton kule u kineskom gradu Guangdžou i 553-metra visokog CN tornja u Torontu.

    Od ovog drugog po visini tornja u svetu viši je samo Burdž Kalifa u Dubajiju sa impresivnih 828 metara visine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE