Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas je Svetski dan hemofilije

    Svetski dan hemofilije biće obeležen danas pod sloganom „Premosti jaz“ u cilju skretanja pažnje da je potrebno podići kvalitet lečenja na viši nivo i smanji izražena nejednakost.
     
    Udruženje hemofiličara Srbije najavilo je da će danas oboleli od hemofilije, zajedno sa svojim porodicama i lekarima, prošetati atletskom stazom stadiona Fudbalskog kluba „Partizan“, uz podršku svojih prijatelja sportista i brojnih poznatih ličnosti.
     
    U Srbiji oko 700 ljudi boluje od hemofilije, a svake godine pojavi se, u proseku, osam novih pacijenata. Hemofilija je urođeni poremećaj zgrušavanja krvi, a krvarenja se najčešće javljaju u zglobovima.
     
    Osobe koje boluju od hemofilije krvare duže nego zdrave osobe, jer se u njihovoj krvi ne nalazi dovoljna količina određenog faktora koagulacije (faktor zgrušavanja krvi).
     
    Za zaustavljanje krvarenja postoji efikasan lek, a osobama sa hemofilijom se preporučuje i bavljenje sportom, što doprinosi očuvanju zglobova.
     
    Kako navodi Udruženje hemofiličara Srbije, Svetski dan hemofilije ove godine Srbija obeležava kao jedna od retkih država u Evropi koja još nema zakonski regulisanu kućnu terapiju bolesnika sa hemofilijom već je ona moguća samo u bolničkim uslovima.
     
    Cilj ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana hemofilije je da se što pre skrene pažnja na potrebe i položaj pacijenata sa hemofilijom u Srbiji kako bi se poboljšali uslovi lečenja i dostpunosti terapije po uzoru na zemlje u okruženju, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE