Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Specijalne bolnice prepuštaju turističke usluge agencijama

    Specijalne bolnice neće više moći da smeštaju svoje posetioce u tuđe ugostiteljske objekte, niti će smeti da organizuju putovanja i izlete, zato što su to delatnosti turističkih agencija za koje važe posebni propisi.
     
    Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja doneo je Uredbu o pružanju ugostiteljskih usluga specijalnih bolnica kojom će biti uveden red u ovu oblast, a specijalne bolnice više neće biti u privilegovanom položaju u odnosu na hotele u srpskim banjama. U izradi uredbe učestvovali su predstavnici brojnih ministarstava, ali i udruženja rehabilitacionih centara i banja Srbije.
     
    – Uredba reguliše rad specijalnih bolnica u slučaju da imaju višak ugostiteljskih kapaciteta koji ne mogu da uposle – objašnjava Goran Petković, državni sekretar za turizam. – Ove ustanove nastavljaju da rade kao bolnice kroz mrežu zdravstvenih usluga, a ukoliko imaju mogućnosti da pruže ugostiteljske usluge turistima, bez uputa nadležne lekarske komisije, to mogu da rade ravnopravno kao i drugi ugostitelji.
     
    Zakonom o turizmu je propisano da samo oni koje je lekarska komisija uputila na banjsko i klimatsko lečenje ili rehabilitaciju – nisu turisti i ne plaćaju boravišnu taksu. Međutim, specijalne bolnice su rupu u zakonu koristile da ne plaćaju porez, da tokom praznika u svoje sobe smeštaju rođake, organizuju izlete bez vodiča, da od PIO fonda uzimaju novac, a osiguranike smeštaju u upola jeftinije tuđe objekte.
     
    – Ova uredba niti podstiče niti sprečava specijalne bolnice da i dalje pružaju turističke i ugostiteljske usluge – kaže Petković. – Uredbom se daje mogućnost da specijalne bolnice svoje slobodne smeštajne jedinice stave u funkciju turizma. Najveći deo bolnica je već proširio svoju delatnost i odavno pruža ugostiteljske usluge turistima. Mnoge su u svoju ponudu uvrstile usluge kao što su spa i velnes centar, sauna, bazen, kao i druge vrste klasične turističke ponude. Ekonomski interes bolnica da pružaju turističke i ugostiteljske usluge zavisi od tražnje i konkurentnosti.
     
    Ukoliko specijalne bolnice nude turističke sadržaje, biće u obavezi i da ih podignu na profesionalni nivo, što do sada nije bio slučaj. Mnoge usluge zahtevaju angažovanje profesionalaca, na primer za recepcijsko poslovanje, rad u hotelskoj kuhinji i restoranu, za animaciju i zabavu gostiju, i nisu deo medicinske struke. – Bolnicama koje planiraju kombinovanje svojih usluga sa turizmom potrebni su školovani i obučeni kadrovi u toj oblasti – zaključuje Petković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE