Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neće biti protesta poljoprivrednika u BiH

    Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH, nakon današnje vanredne sednice, odlučio je da ne započinje proteste ni blokadu saobraćajnica i graničnih prelaza, kako je to ranije najavljeno.
     
    Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović rekao je novinarima da je dogovoreno da jedan deo podsticaja iz 2011. godine bude isplaćen do 1. maja, a drugi do 1. juna, jer Vlada nije u mogućnosti da to sve odjednom isplati, kako su zahtevali poljoprivrednici.

    On je pojasnio da Ministarstvo predlaže da podsticaj za mleko bude 20 feninga po litru, a da je zahtev Saveza da to bude 22 feninga, navodeći da će u narednih sedam dana biti razmatrana rešenja.

    Lijanović je istakao da se štete nastale u poljoprivredi usled elementarnih nepogoda nikako ne mogu naći u programu podsticaja i da tu treba tražiti neke druge izvore finansiranja.

    Predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović rekao je da su poljoprivrednici delimično zadovoljni ishodom sastanka, ali da se očekuje i razgovor sa premijerom Federacije Nerminom Nikšićem, kao i sa predstavnicima Savjeta ministara BiH.

    Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH danas će, kako je najavljeno, određene zahteve uputiti i Savetu ministara BiH, sa čijim predstavnicima je zatražen hitan sastanak.

    Od Saveta ministara BiH biće zatraženo da obezbedi domaćim proizvođačima izvoz proizvoda životinjskog porekla u EU, zaštitne mere kako bi proizvodi iz BiH bili konkurentni na tržištu, plavi dizel za potrebe poljoprivrede, iniciranje zakona kojim će se početi oporezivati luksuz, te osnivanje agencije koja bi osiguravala sredstva za podsticaje poljoprivredi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE