Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mraz zadao glavobolje voćarima u više opština u RS

    Mraz je juče ujutru uništio cvet u voćnjacima u više opština na zapadu RS, a voćari kažu da šteta iznosi i do 100 odsto.


    U ovom periodu voće je, inače, najosetljivije, pa većina poljoprivrednika na području Gradiške, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada već računa da će ove godine biti u ogromnim gubicima.

    Dragomir Vujković iz mesta Babići, opština Prijedor, koji na svojim parcelama ima 4.200 stabala jabuke, kaže da je šteta katastrofalna. Većina voćara u Potkozarju, ističe, ove godine ostaje bez roda. Oštećene su, kaže, i jabuka, i kruška, i šljiva.

    „Većina voćara ima u voćnjacima termometre i ja sam u svom izmerio temperaturu od minus šest stepeni Celzijusovih. U voćnjacima u Omarskoj zabeleženo je minus sedam, a u Novom Gradu -7,5. Mraz je bio takav da se trava sada crni. Na jabuci ajdered šteta iznosi sto odsto. Sve je smrzlo, rod ne očekujemo“, podvlači Vujković, koji je prethodnih sedmica orezivao voće, ali je njegov trud, očigledno, bio uzaludan.

    Dragoja Dojčinović, voćar s područja Gradiške, ima voćnjake sa 13 hektara jabuke i četiri hektara kruške. Takođe kaže da je šteta koju su pretrpeli on i ostali voćari u ovoj opštini ogromna.

    „Ovo je katastrofa. Šteta u nekim voćnjacima je stoodstotna. Sve voće je nastradalo. Pokušaćemo da preduzmemo neke mere da to spasemo, ali teško da ćemo uspeti.
     
    Isto je i u opštini Kozarska Dubica i u susednim. Od voćarstva ove godine nema ništa“, žali se Dojčinović, koji je i predsednik Udruženja voćara RS.

    Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo pri Poljoprivrednom institutu RS, kaže da je juče ujutru, zbog mraza, „dosta voća obrano“. Ona dodaje da je nakon ovakog mraza kasno za mere.

    „Ovo je stadijum kada je voće najosvetljivije. Ovaj mraz je napravio veliku štetu. Dosta voćnjaka je ‘prepolovljeno’ mrazom, a oni koji imaju toliku štetu, još su, čini mi se, i dobro prošli“, ističe Zavišićeva.

    Predrag Jović, načelnik Odeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Bijeljina, ističe da na području Semberije nije bilo jakog mraza, tako da se veća šteta ne očekuju.

    Ako je za utehu, meteorolozi kažu da se mraz, kakav je zabeležen juče, ne očekuje narednih dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE