Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prekinute isporuke nafte Španiji

    Iran je obustavio isporuke nafte Grčkoj i obećao da će prekinuti isporuke još nekim članicama Evropske unije, kao odgovor na uvođenje sankcija, objavili su  svetski mediji.

    „Više ne prodajemo naftu Grčkoj, a u sledećih nekoliko dana biće obustavljene isporuke i nizu drugih članica Evropske unije“, izjavio je iranski ministar za naftu Rostam Gasemi, ne precizirajući koje su to zemlje.

    Gasemi je time potvrdio informaciju od prošle sedmice da je Teheran prekinuo prodaju nafte dvema grčkim kompanijama.

    Jedan predstavnik grčkog ministarstva energetike je prošle sedmice rekao da Atina traži alternativne izvore isporuka nafte, uključujući povećanje uvoza iz Rusije, Saudijske Arabije, Iraka i Libije.

    Prema podacima Evropske komisije, Grčka je u 2011. od Irana kupila 34,2 odsto svog ukupnog uvoza nafte.

    Juče su iranski mediji „Al-Alam“ i „Pres TV“ preneli da je Iran takođe obustavio izvoz nafte u Španiju, čime je proširena preventivna obustava prodaje sirove nafte članicama EU koja je uvela embargo na izvoz iranske nafte koji će stupiti na snagu 1. jula.

    Teheran je u februaru saopštio da obustavlja izvoz nafte u Britaniju i Francusku, što je bio simboličan gest, s obzirom na to da su te dve zemlje ionako uvozile male količine tog energenta iz Irana.

    Španija je, međutim, prošle godine iz Irana uvezla oko 12 odsto svog ukupnog uvoza „tečnog zlata“, ili oko 160.000 barela dnevno, pokazali su podaci Međunarodne agencije za energetiku, prenela je agencija AFP.

    „Al-Alam“ je takođe naveo da Teheran razmatra mogućnost obustave izvoza sirove nafte u Nemačku i Italiju.

    Vesti o prekidu izvoza u Španiju stigle su pred pregovore Irana sa predstavnicima svetskih moćnika – SAD, Rusije, Britanije, Nemačke, Francuske i Kine – u subotu u Istanbulu o svom spornom nuklearnom programu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE