Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki rast američkog izvoza uglja

    Američki izvoz uglja dostigao je prošle godine najveći nivo za dve decenije, zahvaljujući jakoj inostranoj tražnji u vreme smanjenja potrošnje na domaćem tržištu, pokazali su najnoviji podaci vlade SAD.

    Prema izveštaju američkog ministarstva energetike, izvoz uglja je u 2011. premašio 107 miliona tona u vrednosti od blizu 16 milijardi dolara, što je najviši nivo od 1991. i više nego dva puta veći izvoz nego u 2006, prenela je agencija AP.

    Najveći doprinos porastu izvoza dala su azijska tržišta čija je ogromna tražnja energenata ponovo podstakla interesovanje za to gorivo.

    Američki izvoz uglja u Južnu Koreju je lane skočio 81 odsto, na više od 10 miliona tona. Indija je povećala kupovine 65 odsto, na 4,5 miliona tona, dok je Japan kupio gotovo sedam miliona tona američkog uglja, što je porast za 119 odsto jer je ta zemlja tražila alternative za atomsku energiju posle zemljotresa i cunamija koji su oštetili nuklearku „Fukušima“.

    Udeo uglja u proizvodnji struje u SAD je tokom nekoliko poslednih godina opao za više od 20 odsto, što je primoralo domaće kompanije da traže nove potrošače u inostranstvu kako ne bi morale da smanje proizvodnju u američkim rudnicima, u kojima je prošle godine dobijeno blizu 1,1 milijardu tona uglja.

    Podaci pokazuju da je takođe povećan izvoz u Brazil, Kinu i nekoliko evropskih zemalja koje traže visokokvalitetan ugalj za čeličane.

    Ministarstvo energetike prognozira da će američki izvoz uglja u sledeće dve godine opasti na oko 99 miliona tona godišnje, mada su kompanije optimističnije i očekuju nastavak rasta izvoza, uz mogućnost povećanja na 245 miliona tona do 2015.

    Ekološke organizacije, koje su u poslednjoj deceniji pokrenule na desetine sudskih postupaka kako bi blokirale izgradnju novih pogona na ugalj u SAD, poslednjih meseci su usmerile pažnju na izvoz jer strahuju da bi bilo kakvo smanjenje zagađenja iz domaćeg sagorevanja uglja moglo da bude poništeno ukoliko bi taj ugalj jednostavno bio sagoren negde drugde u svetu.

    Američki sektor uglja se takođe suočava s izazovima drugih proizvođača, kao što je Australija, koja nastoji da zadovolji povećanu tražnju iz Azije.

    Kako je Australija otklonila probleme sa poplavama i drugim nedaćama iz prethodne dve godine, koji su umanjili njen izvoz uglja i pružili šansu američkim kompanijama, ostaje neizvesno koliko će prostora u Aziji ostati za njene američke konkurente.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE