Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kućna nega: Jedan lekar na šest adresa

    Lekari, medicinske sestre i tehničari iz 158 domova zdravlja u Srbiji, za godinu dana, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, obavili su čak 2,4 miliona kućnih poseta. Ali to je ipak daleko manje nego što je potrebno pacijentima, pogotovo onim najtežim, obolelim od malignih bolesti.
     
    Recimo, na beogradskoj opštini Palilula, sa 185.000 stanovnika, u službi kućnog lečenja rade samo dva lekara i četiri tehničara!
     
    – Čak 70 odsto tih pacijenata su oboleli od raka i njima je mnogo češće potrebna medicinska pomoć nego što možemo da im pružimo – kaže za „Novosti“ dr Spomenka Čučak, načelnik Službe kućnog lečenja u Domu zdravlja Palilula. – Svaka od četiri ekipe dnevno poseti po šest pacijenata, nekada i više.
     
    Nebojša Jokić, savetnik u Ministarstvu zdravlja, kaže da je, po važećim propisima, svaki izabrani lekar u obavezi da, svakog radnog dana ode bar u jednu kućnu posetu. Lekari koji rade u službama kućnog lečenja dnevno treba da posete šest pacijenata.
     
    Službe kućnog lečenja postoje u 88 domova zdravlja u opštinama sa više od 25.000 stanovnika, a u ostalih 70 domova zdravlja u kućne posete idu izabrani lekari. Prema novom konceptu palijativnog zbrinjavanja, koje podrazumeva da na svakih 25.000 stanovnika u službi kućnog lečenja rade po jedan lekar i tri tehničara, Palilula koja sada ima dva, morala bi da ima sedam lekara „u patronaži“.
     
    Ideja je da se u svim bolnicama formiraju odeljenja za palijativno zbrinjavanje, gde bi teško oboleli, u poslednjoj fazi bolesti, mogli da provedu po 10-15 dana. U 28 bolnica trebalo bi da se odvoji 300 postelja za produženo lečenje i negu.
     
     
    OBUKA ZA 1.000 LJUDI
     
    Za osam opštih bolnica (Zrenjanin, Vranje, Sombor, Užice, Leskovac, Ćuprija, Zaječar i specijalna bolnica za interne bolesti „Vrnjačka Banja“) u budžetu je opredeljeno 29,7 miliona dinara za adaptaciju prostora za palijativno zbrinjavanje – kaže za „Novosti“ Vladimir Čakarević, savetnik u Ministarstvu zdravlja. – Za tu namenu ove godine predviđeno je još 15 miliona dinara. Od 60 vozila namenjenih za kućne posete lekara iz domova zdravlja dosad je isporučeno šest, dok je za palijativno zbrinjavanje dosad edukovano 474 lekara, sestara, psihologa, socijalnih radnika, a u toku je obuka još 498 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE