Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PISA testiranje đaka od 17. aprila

    PISA testiranje, najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, biće održano u školama u Srbiji od 17. aprila do kraja maja, najavila je koordinatorka PISA testiranja za Srbiju Dragica Pavlović Babić.
     
    Testiranje se u Srbiji sprovodi četvrti put, a ove godine učestvovaće oko 5.500 đaka uzrasta od 15 godina u više od 160 srednjih, ali u jednom broju osnovnih škola. Đaci će raditi testove znanja iz tri oblasti – čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti, a rezultati treba da doprinesu unapređenju sistema obrazovanja.
     
    Prvi put ove godine jedan broj učenika radiće testove u elektronskoj formi, rekla je Babić i istakla da će rezultati biti poznati u decembru naredne godine.

    Na dosadašnjim testovima, dostignuća naših učenika bila su ispod međunarodnog proseka, ali smo u prošlom ciklusu, 2009. godine, napredovali u sve tri oblasti u odnosu na prethodne.
     
    „Minimalno što bismo želeli ovoga puta je da budemo na nivou međunarodnog proseka“ – rekla je Babić i navela da je nezahvalno iznositi prognoze ali da ohrabruje to što je bilo nekih promena u sistemu, doneti su pravilnici, zakoni, pokrenuta procedura za neke druge zakone.
     
    Drugo je pitanje, kako kaže, koliko su promene implementirane u nastavi i da li su bile efektivne na nivou postignuća.
     
    PISA (Programme for International Student Assessment) testiranje u našoj zemlji od 2001. godine obezbeđuje Ministarstvo prosvete i nauke, a realizuje Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
     
    U prvom PISA ciklusu učestvovale su 43 zemlje, uglavnom članice OECD -a, dok je testove 2009. godine radilo oko pola miliona učenika iz 74 zemlje sveta.
     
    Đaci iz Srbije su na testiranju 2009. zauzeli 43. mesto i u odnosu na ono iz 2006. godine ostvarili napredak od 41 poena u oblasti čitalačke pismenosti i po sedam bodova u oblastima matematičke i naučne pismenosti. I u odnosu na Evropu naši đaci su u nezavidnoj situaciji kao i druge zemlje regiona, izuzimajući Sloveniju.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE