Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samoubistvo-duševna bolest koja se ne prepoznaje na vreme

    U Srbiji se veoma malo novca odvaja za lečenje duševnih bolesnika čije se dostojanstvo mora očuvati da ne bi bili potpuno potisnuti na marginu, ocenjeno je danas na sastanku borda Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.
     
    Direktor te ustanove prof. dr Milutin Nenadović je izjavio je da će se uprava te bolnice zalagati za što bržu destigmatizaciju duševno obolelih pacijenata, za šta je neophodna saradnja sa centrima za socijalni rad i između ministarstava zdravlja i socijalne zaštite.
     
    Nenadović je, osvrnuvši se na nedavna učestala samoubistava u Beogradu, kazao da je naučni razlog za samoubistvo duševna bolest koja ne biva na vreme prepoznata.
     
    „Poslednjih godina se u evropskoj tradiciji sve više prepoznaje socijalno – ekonomski faktor iz koga proizilazi nesigurnost, a sve to utiče da se čovek opredeli na suicid“, istakao je Nenadović.
     
    On je dodao da se u Srbiji dešava da stariji ljudi sebi oduzimaju život da bi mlađima „ostavili prostor“ u materijalnom smislu.
     
    Nenadović je istakao da se u Srbiji veoma malo novca odvaja za lečenje duševnih bolesnika – samo 1,2 do 1,8 dinara na 100 dinara se izdvaja za lekove koji su većinom zastareli u odnosu na susedne, a naročito na evropske zemlje.
     
    Zaštitnik prava građana Saša Janković je rekao da se mora očuvati dostojanstvo duševno obolelih da ne bi bili potpuno potisnuti na marginu, kao i da se mora podići nivo svesti kod građana u vezi tih pacijenata od kojih često i društvo i najbliži okreću glavu.
     
    „U psihijatriskim bolnicama u Srbiji nalazi se oko 4.000 pacijenata kojima se moraju obezbediti odgovarajući uslovi za lečenje, ali je takođe neophodno i zdravstvenom radnicima omogućiti da se rukovode isključivo medicinskim parametrima, jer je čest slučaj da određenom broju pacijenata psihijatrijska bolnica biva vrsta socijalnog azila“, naglasio je Janković.
     
    Janković je ukazao na potrebu otvaranja servisa za ljude čije je duševno zdravlje ugroženo i donošenja zakona o zaštiti duševnog zdravlja, koji bi trebalo da donesu resorno ministarstvo i vlada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE