Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Farmaceutski sektor se protivi merama Vlade za izmirenje duga RFZO

    Proizvođači lekova i predstavnici veledrogerija nisu prihvatili zaključak Vlade Srbije o merama za izmirenje dugova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prema zdravstvenim ustanovama i zahtevaju da se taj dokument povuče, izjavio je danas predsednik Udruženja domaćih proizvodjača lekova Dragomir Marisavljević.
     
    Vlada Srbije usvojila je 29. marta Program mera za izmirenje dugova RFZO u 12 kvartalnih rata, onosno, u naredne tri godine.
     
    Marisavljević je novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao, da je taj zaključak zasnovan na potpuno pogrešnoj premisi da su svi proizvođači lekova i sve veledrogerije dale saglasnost za otpis duga potraživanja za 40 odsto.
     
    “Smatramo da to nije u duhu razgovora iz novembra 2011. gde se država obavezala da će sve dugove za lekove koji su isporučeni u toj godini izmiriti i finansijski održati RFZO u 2012. i 2013. godini”, dodao je on.
     
    Marisavljević je rekao da je, prema zaključku Vlade, prva rata duga prema farmaceutskom sektoru trebalo da bude isplaćena 31. marta, što nije učinjeno.
     
    Prema njegovim rečima, Vlada je nametnula otpis duga od 40 odsto svim proizvođačima kojih je u Srbiji regostrovano 435 od kojih je 150 nosilaca dozvole za promet kao i oko 200 veledrogerija.
     
    “Očigledno je da je fond RFZO nelikvidan i njegovo finansiranje nije održivo”, istakao je Marisavljević i ukazao da je neophodno da država iz budžeta pomogne, kao što je u zemljama EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE