Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija podstiče Grčku da pređe na čistu energiju

    Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger pozvao je Grčku da učini šta je potrebno da pokrene svoj veliki projekat „Helios“ za proizvodnju struje energijom sunca.

    Projekat predviđa postavljanje 200 kvadratnih kilometara fotonaponskih panela, uz budžet koji bi mogao dostići 20 milijardi evra, za proizvodnju ukupno 10 gigavata struje. Taj projekat može postati „avangarda“ za Grčku koja ima ogroman potencijal obnovljive enrgije, kao i za Evropsku uniju, rekao je juče Etinger u Atini na konferenciji posvećenoj zelenoj energiji u jugoistočnoj Evropi.

    On je podvukao da uspeh projekta koji bi mogao od Grčke da napravi izvoznika energije, pretpostavlja istovremeno određivanje jasnog okvira za investicije, razvoj grčke i evropske mreže za prenos struje – pošto je sadašnja infrastruktura nedovoljno razvijena, i završetak predviđene liberalizacije grčkog tržišta struje.

    Evropska komisija će biti uz Grčku da joj pomogne da dostigne stabilnu, konkurentnu i održivu energetsku platformu, rekao je on.

    Grčki premijer Lukas Papadimos je rekao da je važno za Evropu u ovom periodu štednje da proizvodi energiju tamo gde manje košta.  Projekat kao što je „Helios“ bi u centralnoj Evropi, gde je slabija osunčanost, koštao šest milijardi evra više, rekao je Papadimos i ponovio da je Grčka spremna da razvojem obnovljive energije podstakne svoj privredni rast.

    Konferenciji je prisustvovao i nemački državni sekretar za životnu sredinju Jergen Beker, koji je rekao da je Nemačka spremna da „učestvuje“ u projektu, posebno putem prenosa svog velkog iskustva u toj oblasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE