Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građevinari iz Kragujevca traže pomoć Dežera

    Radnici Građevinskog preduzeća „Ratko Mitrović“ iz Kragujevca, koji su ostali bez posla nakon stečaja preduzeća, obratili su se za danas pomoć ambasadoru delegcije EU u Srbiji Vensanu Dežeru.

     
    „Verujemo u vrednosti za koje se zalaže Evropska unija i želeći da te vrednosti postanu deo života u Srbiji, prinuđeni smo da Vam se obratimo da nam pomognete, jer svi naši pokušaji da kroz institucije Srbije ostvarimo naša prava , za sada nisu dali rezultate“, navodi se u pismu koje je u ime radnika uputio Samostalni sindikat preduzeća „Ratko Mitrović“. 

    U pismu se navodi da je preduzće namerno uništeno i da su zbog toga radnici ostali bez posla. 

    Građevinsko preduzeće „Ratko Mitrović“ je privatizovano u maju 2007. godine, kada je preduzeće „Neimar“ iz Kragujevca koje se bavilo istom delatnošću kupilo većinski paket akcija. 

    „Vlasnik preduzeća Neimar sa saradnicima koji su vlasnici drugih preduzeća u građevinskoj delatnosti zaključivao je ugovore koji su štetni za preduzće Ratko Mitrović, stvarajući obavezu prema njegovom drugom preduzeću i prelivajući kapital u druga preduzeća. On se, prema našim saznanjima, zaduživao sa više kreditnih aranžmana kojima je opteretio preduzeće Ratko Mitrović“ navodi sindikat. 

    Sindikat ukazuje i na to da su plate radnika bile minimalne i neredovne, oni su premeštani iz jednog u drugo preduzeće, a doprinosi nisu plaćani od januara 2009. godine. Nakon stečaja 19. marta ove godine, 120 radnika GP Ratko Mitrović je dobilo otkaz od stečajnog upravnika zbog čega su danas, po treći put od stečaja, protestovali ispred upravne zgrade firme. 

    Predsednik Samostalnog sindikata GP „Ratko Mitrović“ Predrag Radović je agenciji Beta rekao da su radnici zatražili od odeljenja za privredni kriminal MUP-a u Kragujevcu da preispita privatizaciju preduzeća i kompletnu dokumentaciju koja „nedvosmisleno govori o malverzacijama i kriminalnim radnjama vlasnika“ 

    Nakon današnjeg protesta, Radović je rekao da su radnici odlučni da protest nastave blokadom upravne zgradu preduzeća „Ratko Mitrović“ koja je jedina ostala u vlasništvu te firme.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE