Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Modernizacijom poljoprivrede sprečiti migracije

    U okviru projekta Američke asocijacije za razvoj demokratije u Subotici je održana prva sednica međuopštinskog foruma Subotice, Sombora i Kanjiže, koje su obuhvaćene ovim projektom.
     
    Ovaj projekat između ostalog podrazumeva i razvoj poljoprivrede, kao značajne privredne grane na području ovih opština, a projekat bi bio realizovan kroz tri programa – kontrolu kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, čiji će centar biti smešten u Subotici, poljoprivredni trening centra, sa sedištem u Somboru i međuopštinski logistički centar u Horgošu.

    Na prvom međuopštinskom forumu o aplikaciji ovog USAID-ovog projekta istaknuto je da osnovni cilj predstavlja podizanje kvaliteta poljoprivredne proizvodnje kao i boljeg plasmana proizvoda, ali i obuku za apliciranje kod međunarodnih fondova za sredstva podrške.

    Sporazum o partnerstvu u ovom projektu između Subotice, Kanjiže i Sombora potpisan je krajem prošle godine u Somboru, a na ovom forumu su započeti konkretni dogovori o njegovom realizaciji.

    Pomoć koju će poljoprivrednici imati kroz ove projekte najviše će biti od koristi manjim poljoprivrednim gazdinstvima, kojima je pre svega plasman veliki problem. Takođe, sa približavanjem naše zemlje Evropskoj uniji poljoprivrednicima je važno da se što pre osposobe za pristup fondovima namenjenim podsticanju agrara, a i u Subotici i Kanjiži i Somboru veliki deo privrede upravo čini agrarna proizvodnja.

    Predstavnik USAID-a i direktor projekta Patrik O’Mahoni, koji je do sada vodio slične projekte 32 opštine u Srbiji, napomenuo je da će kroz saradnju tri bačke opštine na ovaj način biti otvoren prostor za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje, koja može doneti i otvaranje novih radnih mesta, ali i smanjenje iseljavanja stanovništva iz sela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE