Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mačva: Zauške prešle iz BiH

    Zbog povećanog broja obolevanja od zaušaka, tokom ove sedmice, Zavod za javno zdravlje u gradu na Savi trebalo bi da proglasi epidemiju na području čitavog mačvanskog okruga. Jer, Institut za virusologiju „Torlak“ do sada je potvrdio devet uzoraka uzetih od osoba iz Šapca i obližnjeg sela Lipolist.


    – Klinička slika je blaga i nema komplikacija, jer su oboleli uglavnom vakcinisani. Parotitis napada zaušnu pljuvačnu žlezdu, čije je tkivo isto kao kod pankreasa i polnih žlezda. Kod nezaštićenih, mogu nastati komplikacije u smislu pankreatitisa ili upala jajnika i testisa. Tada, obično, dolazi do dijabetesa ili steriliteta – kaže dr Marković, objašnjavajući da komponenta vakcine protiv parotitisa (MMR) daje najslabiji imunološki odgovor.

    Imunitet se, saznajemo, sa protokom vremena iscrpljuje, pa posle deset godina praktično više i nema zaštite od bolesti, ali postoji zaštita od komplikacija. Kod svih inficiranih potvrđeno je prisustvo mladih antitela, što je znak akutne infekcije, ali i starih antitela – zaostalih od prethodne vakcinacije.

    – Prijavljeno je nekoliko slučajeva u Ljuboviji i jedan srednjoškolac u Loznici, a svi su bili u komunikaciji sa decom iz BiH gde, kao i u Novom Sadu, vlada epidemija. Narednih dana, Zavod će raditi na prikupljanju podataka o vakcinaciji, kako bismo znali koliko je njih vakcinisano po starom i novom programu. I, verovatno proglasiti epidemiju – kaže Marković.

    Do tada, iz Doma zdravlja u Šapcu roditelje sa decom vraćaju kućama, jer MMR vakcine trenutno – nema. Navodno, zastoj je nastao u nadležnom ministarstvu, ali ovu informaciju nisu želeli da nam potvrde u Zavodu za javno zdravlje, koji ima zadatak da prati kompletnu epidemiološku situaciju. Saopštavaju, jedino, da čine sve kako bi bilo obezbeđeno dovoljno doza vakcine za sve.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE