Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još bez promene pola o trošku države

    Proći će još nekoliko meseci dok prvi pacijenti koji čekaju promenu pola o trošku države ne legnu na operacioni sto. Naime, komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje formirana je prošle nedelje, i tek treba da budu određeni kriterijumi po kojima će bolesnici moći da budu podvrgnuti ovoj intervenciji.


    Poslednji domaći pacijenti operisani su juna prošle godine, i od tada nije urađena nijedna intervencija. Njima se savetuje da čekaju dok komisija ne počne sa radom, kako bi bili operisani novcem iz državne kase.

    – Stručnu komisiju čine ginekolog, urolog, endokrinolog, psiholog, hirurg i predstavnik Fonda – rekli su nam u RFZO. – Oni će uskoro da se sastanu i dogovore o strogim kriterijumima po kojima će pacijenti imati pravo da budu operisani o trošku države. Tek kada to bude određeno, ove intervencije će moći da budu urađene.

    Prema rečima dr Miroslava Đorđevića, urologa i stručnjaka za operacije promene pola, da bi neko bio kandidat za ovu intervenciju mora da prođe stroge kontrole.

    – Treba da imaju pismo preporuke od dva registrovana psihijatra, koji će potvrditi da ima poremećaj polnog identiteta – objašnjava dr Đorđević. 

    – Uz to, potrebno je da su već na hormonskoj terapiji od šest do 12 meseci. Svi pacijenti, a njih ima od osam do deset godišnje, ne više, koji imaju tu dijagnozu imaju pravo da im bude urađena transplantacija genitalija.

    U planu je, da do kraja godine, bude urađeno osam operacija. 

    Po pacijentu biće izdvojeno 200.000 dinara. Fond će snositi sve troškove, uključujući i hormonsku terapiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE