Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U vanrednoj kontroli diskoteka 250 inspektora

    U ugostiteljskim objektima, diskotekama, kao i bioskopima i pozorištima širom Srbije sutra će 250 inspektora preventivne zaštite u Sektoru MUP-a za vanredne situacije započeti vanrednu kontrolu ispunjenosti mera zaštite od požara, posle tragedije u novosadskoj diskoteci „Kontrast“.

    Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je Tanjugu da je reč o vanrednom inspekcijskom nadzoru, nakon požara u kojem je nastradalo šestoro mladih ljudi.

    „Redovni pregledi obavljaju se jednom godišnje, a kontrolni u slučaju provere da li je ispunjeno ono što je inspekcija naložila“, rekao je Marić, napomenuvši da će biti angažovano 250 inspektora koji će obaviti kontrolu u svim mestima u Srbiji.

    Načelnik Uprave za preventivu u Sektoru MUP-a za vanredne situacije Ivan Zarev je u izjavi Tanjugu naveo da će kontrola biti sprovedena u svim objektima u kojima se okuplja i boravi veći broj ljudi.

    „Cilj je da se utvrdi da li ti objekti ispunjavaju sve neophodne mere zaštite od požara koje garantuju bezbednost ljudi i imovine“, istakao je Zarić.

    On je objasnio da će inspektori proveravati da li objekti imaju puteve za evakuaciju, da li ih ima dovoljno, da li su prohodni i dovoljno široki, a takođe i ispravnost takozvanog paničnog osvetljenja, opreme za gašenje požara, kao i elektro i gasnih instalacija.

    „Ukoliko mere zašstite nisu ispunjene, izdaje se prekršajna kazna, a naš posao se završava podnošnjem prekršajne prijave. Sve ostalo je u nadležnosti suda“, naveo Zarev.

    U Udruženju ugostitelja Beograda tvrde da u glavnom gradu postoji više od 3.600 lokala koji predstavljaju rizične tačke u pogledu požara i ugostiteljima poručuju da treba da urade i više nego što inspekcije i zakonska regulativa nalažu.

    „Tek kada dođe do tragedije, mnogi shvate da je bilo jeftinije ulagati u preventivne mere“, napominju u tom Udruženju i ističu da su ventilacioni i klima sistemi, kao i masne instalacije neki od najčešćih uzroka požara u ugostiteljskim objektima.

    Vanredna inspekcijska kontrola lokala počinje sutra po nalogu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE