Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bolesti srca i tumori najčešći razlog hospitalizacije

    U 128 zdravstvenih ustanova za bolničko lečenje u Srbiji u svakom trenutku leži 30.000 pacijenata. A, u bolničku postelju najčešće stižu zbog bolesti krvotoka, tumora i oboljenja organa za disanje i varenje. Svi zajedno u 40 opštih bolnica, 14 klinika, šest kliničko-bolničkih i četiri klinička centra godišnje odleže čak 12 miliona bolničkih dana.
     
    Evidencija Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuje da su za godinu dana bolnički lečena ukupno 1.059.872 pacijenta. Svaki je, u proseku, u bolničkoj sobi proveo po 8,4 dana. U bolesničkim krevetima je bilo više žena (575.435), nego muškaraca (484.437).
     
    Pregled najčešćih dijagnoza bolnički lečenih pacijenata bukvalno preslikava „mapu“ najzastupljenijih oboljenja među stanovnicima Srbije, a na ubedljivom prvom mestu su bolesti srca i krvnih sudova.
     
    – Od svih bolesti krvotoka najčešća je koronarna bolest, koja se ispoljava na više načina, a najteži je infarkt – kaže za „Novosti“ dr Arsen Ristić, iz Klinike za kardiologiju KCS. – To je, upravo, i stanje zbog kojeg se srčani bolesnici najčešće primaju u bolnicu. Oko 40 odsto njih dođe već sa akutnim infarktom, a 60 odsto na vreme, kad još mogu da se saniraju komplikacije. Tako smo prošle godine ovde zbrinuli 3.000 pacijenata sa zapušenim arterijama, kod 1.500 je urađena revaskularizacija miokarda.
     
    Lekare više i ne čudi stalno povećanje broja pacijenata za bolničko lečenje, jer u Srbiji svaki drugi odrasli stanovnik ima neku hroničnu bolest. Oni se, u većem broju slučajeva, ipak, saniraju ambulantno. Tako je samo na primarnom nivou zdravstvene zaštite, za godinu dana zabeleženo 4,2 miliona poseta lekarima. Najviše zbog bolesti organa za disanje, krvotoka i mišićno-koštanog sistema.
     
    – Od svih akutnih stanja zbog kojih se dolazi lekaru najčešća su respiratorna oboljenja, zbog kojih medicinsku pomoć traži 60 do 70 odsto svih pacijenata – kaže dr Miodrag Vukčević, pulmolog u KBC „Bežanijska kosa“.
     
    U RFZO kažu da se iz zdravstvene kase svakog dana samo za ishranu pacijenata na bolničkom lečenju odvaja šest miliona dinara, ili 200 dinara po pacijentu. To je na godišnjem nivou izdatak od 2,2 milijarde dinara.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE