Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podgorica: „Bura“ posle dve smrti od virusa gripa AH3

    Virus gripa AH3, koji je u Crnoj Gori podigao pravu buru, u okruženju nije izazvao veću pažnju javnosti. U Srbiji, epidemija je proglašena u Pirotu, gde su na neko vreme gotovo opustele škole, a prema navodima nadležnih, veliki broj obolelih se nije ni javio lekarima.
     
    U Crnoj Gori je virus AH3 dospeo na naslovnice kada je saopšteno da je od posledica gripa umrlo dvoje štićenika Javne ustanove „Komanski most“, gde su smeštene osobe zaostale u razvoju i sa psihičkim poremećajima. Ovaj slučaj je poprimio razmere afere, a zahtevana je čak i tužilačka istraga zbog tragičnog ishoda u ova dva slučaja.
     
    Kako nam je u četvrtak potvrdio Mensud Grbović, lekar u „Komanskom mostu“, nije bilo novih slučajeva obolevanja od gripa među štićenicima i očekuje se da se tokom sledeće sedmice svi oboleli vrate redovnim aktivnostima.
     
    Načelnik odeljenja za zarazne bolesti, epidemilog dr Sanja Medenica naglasila je da su dve osobe obolele od gripa koje su preminule u Kliničkom centru 21. i 22. marta bile i ranije lošeg zdravstvenog stanja.
     
    – Starija je imala 80 godina, imala je lakši intelektualni invaliditet, šećernu bolest, komorbiditet i srčane tegobe, a druga koja je imala 17 godina bila je sa teškim intelektualnim invaliditetom, metaboličkim poremećajem i s problemima sa rastom i razvojem – rekla je Medenica.
     
    U Kliničkom centru sada je hospitalizovano dvoje štićenika „Komanskog mosta“ koji su, kako je saopšteno, u kritičnom stanju, dok su ostali u ustanovi stabilni.
     
    Međutim, činjenica da štićenici „Komanskog mosta“ nisu vakcinisani protiv gripa, kao i da nije izvršena obdukcija preminulih, a za to nije ponuđeno prihvatljivo objašnjenje, ostavila je prostora za nagađanja i spekulacije.
     
    U Crnoj Gori je prema zvaničnim podacima zabeleženo 2.137 slučajeva obolevanja od gripa AH3, a prema rečima dr Medenice, njihov broj je u padu, što je i regionalni i evropski trend, te nema potrebe za proglašavanjem epidemije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE