Redford: Dokumentarci su bolji oblik istine od novina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Redford: Dokumentarci su bolji oblik istine od novina

  Dokumentarni filmovi zamenili su novine kao glavni izvor za istraživačko novinarstvo, jer su novinski standardi u “naglom opadanju”, izjavio je američki glumac i reditelj Robert Redford.
   
  “Zato su dokumentarni filmovi postali tako važni. Oni su verovatno bolji oblik istine”, rekao je za BBC Redford, koji će u aprilu u London doneti nekoliko dokumentaraca na prvi Sandens-London filmski festival.
   
  U Londonu će tokom četiri dana biti promovisano nekoliko filmova, koji su u januaru prikazani na “originalnom” Sandens festivalu u SAD, koji od 1978. godine promoviše nezavisne filmove.
   
  Redford, koji je u filmu “Svi predsednikovi ljudi” iz 1976. godine tumačio lik Boba Vudvorda, jednog od dvojice novinara Vašington posta koji su otkrili aferu “Votergejt”, kaže da je u to vreme novinarstvo dostiglo vrhunac moralnosti i profesionalizma i da je zbog toga bio veoma srećan.
   
  “Očigledno je da je od tada novinarstvo na nizbrdici, ali nisam ni mogao da zamislim da će nazadovati tako naglo i drastično. Da će nestati pravila koja su vladala u novinarstvu, poput onog da morate da imate dva imenovana izvora pre nego što možete da ih citirate”, rekao je Redford.
   
  Holivudska zvezda kaže da su “oruđa odgovornosti” napuštena u korist brze zarade. “Mislim da je to naštetilo novinarstvu. Ljudi u mojoj zemlji se pitaju gde pronalazite istinu?”, rekao je Robert Redford.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE